Foto: SVT/Johannes Tolf /TT/Henrik Montgomery

Gnosjö har störst andel förstagångsväljare

Publicerad

Gnosjö är den kommun i Jönköpings län som har störst andel förstagångsväljare. Drygt 6 procent av väljarna röstar för första gången här.

– Det ska bli spännande, det är kul att få påverka, säger Julia Hansson.

När SVT Nyheter Jönköping besöker Gnosjö kunskapscenter för att tala med förstagångsväljare är de flera, likt Julia Hansson, som säger att de ser fram mot att få rösta för första gången.

– Jag har alltid varit intresserad av politik och följt debatter på nätet och tv, säger Anton Lindvall.

Val 2018 – #dinröst

Förbereder valrörelsen

En bit bort från skolan, i Socialdemokraternas lokal i centrala Gnosjö, pågår förberedelserna inför valet. Frågan är hur partierna här på orten gör för att marknadsföra sig mot den stora skaran av förstagångsväljare?

Socialdemokraterna har ett möte i augusti ute i Gnosjö då de fokuserar på att träffa förstagångsväljare.

– Där kommer vi att lyssna på vad ungdomarna vill. Det viktiga är kanske inte vad vi vill utan vad de vill, säger Kari Parman (S) som är ordförande för partiet i Gnosjö.

”Ungdomar når ungdomar”

Moderaterna säger att det gäller att nå ungdomarna där de är och att de inte räknar med att de ska komma till de organiserade mötena.

– Vi har också lyckats rekrytera några yngre, och de är jätteviktiga i vår valrörelse. Att ungdomar når ungdomar, säger Kristine Hästmark (M) som är kommunstyrelsen ordförande.

Influencers viktiga

På skolan berättar flera av förstagångsväljarna att det är framförallt via sociala medier, Youtube och andra internetkanaler som de får en bild av politiken, och som kommer att avgöra hur de röstar.

– Influencers och Youtubers överlag tror jag har väldigt stor påverkan hos ungdomar. Så det är nog bra att politikerna lägger sitt fokus där, säger Julia Hansson.

Andel förstagångsväljare per kommun

Aneby – 4,8 procent

Eksjö – 4,9 procent

Gislaved – 5,8 procent

Gnosjö – 6,2 procent

Habo – 4,9 procent

Jönköping – 5,8 procent

Mullsjö – 5,4 procent

Nässjö – 5,6 procent

Sävsjö – 5,6 procent

Tranås – 5,4 procent

Vaggeryd – 5,3 procent

Vetlanda – 5,3 procent

Värnamo – 5,3 procent

medel: 5,3 procent

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet