Gott självförtroende hos Trelleborgsmoderater inför kommunförhandlingar

Publicerad

I Trelleborg står Sverigedemokraterna som segrare efter att de blivit kommunens största parti. Trots det tror Moderaternas partiordförande Mikael Rubin att det blir han som kommer styra kommunfullmäktige de kommande åren.

Oppositionsrådet Mikael Rubin känner sig säker på att Moderaterna nu tar över makten i kommunfullmäktige. Detta trots att partiet efter valet igår bara är kommunens tredje största.

– Jag kan föreställa mig fyra olika scenarier som jag inte vill beskriva i detalj än eftersom vi först har möte med fullmäktigegruppen i kväll, men det ser bra ut säger han.

Och han pekar på några kombinationer som han ser som möjliga. En är att styra tillsammans med Socialdemokraterna och en annan skulle vara att hämta stöd från Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

– Jag skakat hand med SD och pratat med Liberalerna, men jag har inget mandat att förhandla innan vi har satt oss ned i den moderata fullmäktigegruppen.

Olika konstellationer

SD blev igår kväll största parti i Trelleborg efter att de ökat med 5 procentenheter till 25,3 procent och enligt partiets ordförande Helmuth Petersén skulle de gärna själva ta styret. Men han tror inte att det kommer bli möjligt eftersom.Socialdemokraterna tydligt markerat att de aldrig skulle ge sitt stöd till SD utan hellre stödjer M. Därför tror Helmuth Petersén att det mest realistiska scenariot blir att vara stödparti till ett kommunstyre med Moderaterna i spetsen. Men inte utan villkor.

– Det kostar ju så klart dem någonting. Vi pratar om en förhandling, men vilka krav vi kommer att ställa håller jag för mig själv.

S kraftigt bakåt

Socialdemokraterna förlorade igår en knapp tredjedel av sina väljare, men är fortfarande andra största parti i kommunen, med 23,5 procent mot Moderaternas 22,4.

– Det känns oerhört tungt, både att vi har gått tillbaka så mycket och att SD har blivit så stora, säger kommunalrådet Torbjörn Karlsson (S).

På ett möte under måndagskvällen kommer den socialdemokratiska gruppen ta beslut om hur de ska gå vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet