Partierna oense om trygghetsvakter i Borås. Foto: TT

Hälften av boråsarna vill se trygghetsvakter

Uppdaterad
Publicerad

52 procent av boråsarna anser att det behövs trygghetsvakter i stan utöver de ordningspoliser som redan finns. Det visar en ny undersökning som SVT låtit göra.

Trygghetsvakter finns redan på annat håll i landet. Uppsala införde till exempel trygghetsvakter för ett år sedan. Där patrullerar nu ordningsvakter i centrum på uppdrag av kommunen. Även i Borås har frågan om trygghetsvakter varit uppe för diskussion.

Inför valet har Novus undersökt väljaropinionen i Borås på uppdrag av SVT, Borås Tidning och Sveriges radio P4 Sjuhärad. En av de frågor som ställts till boråsarna i undersökningen gäller trygghetsvakter. 52 procent, alltså mer än hälften, har svarat att de tycker att det behövs trygghetsvakter i Borås utöver de ordningspoliser som redan finns. 21 procent tycker däremot inte att trygghetsvakterna behövs.

Val 2018 – #dinröst

Alliansen föreslog ordningsvakter

Bland partierna i Borås råder det delade meningar om att införa trygghetsvakter. I våras gjorde Allianspartierna ett utspel där de föreslog att delar av centrala Borås kunde bli ett paragraf 3-område, där ordningsvakter ska kunna patrullera och ingripa.

– Det kan förhindra skador på både egendom och individer, sa Annette Carlson (M) då till Borås Tidning.

Vänsterpartiet kritiserar förslaget

Ida Legnemark från Vänsterpartiet är däremot tydligt emot förslaget om trygghetsvakter.

– Polisen borgar för en rättssäkerhet som inte ett privat vaktbolag kan göra på samma sätt, säger hon.

Det är polisen som utbildar, förordnar och sköter tillsynen av ordningsvakter. Polisen beslutar också om i vilka områden ordningsvakterna får verka.

Polisen skeptisk

Tomas Stakeberg Jansson är lokalpolisområdeschef i Borås och han förhåller sig skeptisk till förslaget om trygghetsvakter.

– Att säga att man ska avlöna väktare som ska patrullerar i stan för att flytta ungdomarna är som att ge någon som är sjuk huvudvärkspiller. Symptomen försvinner en liten stund, men vi måste gå djupare och se vad problemen består i.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT. Totalt har 500 telefonintervjuer gjorts. Deltagarfrekvensen har varit 35 procent. Målgruppen har varit den svenska allmänheten över 18 år boendes i Borås kommun. Enligt Novus finns det inget som tyder på att bortfallet skulle snedvrida resultatet.

Källa: Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet