Abdirahman Hassan går andra året på Gnosjöandans kunskapscentrum. Här berättar han om möjligheten till praktik via sin utbildning. Foto: SVT

Han går mot strömmen och väljer industriprogrammet

Publicerad

Trots att allt färre gymnasieungdomar i landet väljer att läsa industritekniskt program, är söktrycket på Gnosjöandans kunskapscentrum, GKC, stort. Och eftersom näringslivet i kommunen skriker efter personal, får i stort sett alla ungdomar jobb direkt efter utbildningen.

Abdirahman Hassan går andra året på industritekniska programmet på gymnasiet GKC i Gnosjö. Två dagar i veckan gör han praktik på företaget Ezze, där han också jobbar extra på kvällar och lov.

– Jag programmerar en maskin som sedan tillverkar bitar i mässing, säger han och visar hur han gör.

Val 2018 – #dinröst

Och Abdirahman och hans klasskompisar på industritekniska programmet i Gnosjö är hett eftertraktade i området, där de många industrierna skriker efter personal. Skolan får varje vecka ta emot samtal från näringslivet som vill ha tag i kompetent personal.

– De som sköter sin praktik, de har jobb när de avslutar utbildningen efter tre år. Det kan diffa ibland, men för det mesta är det faktiskt så, säger Lars Nilsson, lärare på industritekniska programmet på Gnosjöandans kunskapscentrum.

Behöver utöka

Eleverna på industritekniska programmet är eftertraktade. Foto: SVT

De senaste fem åren har antalet elever på de industritekniska programmen i landet minskat. Det visar siffror från Skolverket. Men i Gnosjö har elevunderlaget, enligt Lars Nilsson, varit ganska konstant de senaste åren och för att möta upp behovet av arbetskraft från näringslivet skulle man istället behöva utöka platsantalet på programmet.

– Ja, framöver är det så, det är ingen tvekan. Just nu klarar vi inte ta emot fler elever. Ser vi framåt i tiden för att tillfredsställa näringslivets behov, så är större lokaler och mer personal nödvändigt.

Björn Carlström är produktionschef på Ezze, där Abdirahman Hassan gör sin praktik. Han säger att man personalmässigt är helt beroende av skolans elever och lovordar samarbetet.

– Skolan är jättebra och vi måste ha det samarbetet. Jag kan inte se hur vi skulle klara oss utan det. Det är svårt att få tag i personal.

Inte ”fint”

Björn Carlström, produktionschef, anser att samarbetet med skolan är helt nödvändigt. Foto: SVT

Men näringslivet brottas fortfarande med en hel del fördomar om branschen, och det kan vara en anledning till att många ungdomar i landet väljer andra utbildningar, säger Björn Carlström.

– Det anses inte vara tillräckligt ”fint”. Men det är ett kvalificerat yrke som måste finnas.

Abdirahman Hassan berättar att han sökte utbildningen på GKC för att han gillar att arbeta med händerna. Och han känner att han har hittat rätt.

– Jag tänker jobba här efter utbildningen och bli duktig på de här maskinerna. Sedan pluggar jag kanske vidare, jag vill bli konstruktör.

Kommer du att stanna i Gnosjöbyggden tror du?

– Ja, det tror jag. Det är bra att bo här, inga bekymmer, säger han och ler stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet