Markus Jonasson, butiksägare. Foto: Johan Dernelius

Butiksägare i Simrishamn skyddar varandra när polisen inte kommer

Uppdaterad
Publicerad

Handlare och kommunalråd i Simrishamn är arga över den bristande polisnärvaro i kommunen.
Butikerna har telefonkedjor för att varna varandra för tjuvar och kommunen överväger att sätta in egen övervakning.

För några veckor sen råkade Markus Jonasson ut för snattare i sin klädbutik som ligger mitt i Simrishamn. Han är besviken att polisen inte kom när han ringde.

– Det är såpass ringa brott att man inte får hit poliser helt enkelt, utan vi står ganska ensamma och butiksägare och personal får hjälpas åt, säger han.

– Vi diskuterar om vi ska ha egen övervakning  i Simrishamn med egna väktare i vissa områden för att hantera situationen med snatterier och annat, säger Karl-Erik Olsson(S), kommunalråd i Simrishamn.

Karl-Erik Olsson (S), kommunalråd i Simrishamn. Foto: Johan Dernelius

Butikerna använder en app för att skicka bilder

Simrishamn är en av fem kommuner som hör till lokalpolisområde Ystad. Utöver den kommunpolis som finns i Simrishamn så utgår samtliga poliser från Ystad.  Det tycker kommunalrådet är för långt bort, och överväger därför att bekosta egen bevakning i kommunen.

– Det blir inte i hela kommunen utan man väljer ut vissa områden, och det kan även vara ute i småorterna där vi vet att det varit lite oroligt, säger Karl-Erik Olsson.

Markus Jonasson är även ordförande i Köpmannaföreningen i Simrishamn. Han berättar att butiksägarna hjälper varandra.

– Vi har telefonlistor där vi ringer runt och en app där vi direkt kan skicka runt bilder och berätta vad som har hänt. Det är väl vad vi kan göra, säger han.

Snatteriet utreds av polisen

Tack vare åtta övervakningskameror i hans butik så utreder nu polisen snatteriärendet. Lokalpolisområdets chef Mats Cronhag bekräftar att så är fallet.

– När ärendet kom in var det inte pågående, därför prioriterade man inte detta, men nu utreder vi det, säger han.

Kommunalrådet Karl-Erik Olsson (S) har tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn bjudit in polisen till ett möte den 25 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – Brott och straff

Mer i ämnet