Till vänster Götaplatsen i Göteborg, till höger riksdagshuset i Stockholm. Foto: TT
Val 2018

Här är Sveriges riksdag – om Västsverige får bestämma

Publicerad

Miljöpartiet under spärren och Kristdemokraterna ordentligt över. Så hade resultatet i riksdagsvalet sett ut om västsvenskarna fått bestämma.

Västra Götaland är indelat i fem valdistrikt – norra, södra, västra och östra, samt Göteborgs kommun. I faktarutan nedan kan du läsa om vilka kommuner som ingår i vilken valkrets. Den här sammanställningen fokuserar på de fyra förstnämnda distrikten, och inkluderar inte Göteborgs kommun.

Socialdemokraterna blir största parti även i Västsverige. Socialdemokraterna ligger något över rikssnittet i östra och norra distriktet, men fyra procentenheter under i västra. Det västra distriktet är också det enda där Moderaterna och Miljöpartiet fått en större andel av rösterna än i landet i stort, med 21,8 respektive 4,9 procent.

I övriga tre distrikt klarar Miljöpartiet inte riksdagsspärren. Svagast stöd har partiet i det östra distriktet, med 3,0 procent.

SD och KD starkare i väst

Sverigedemokraterna är överlag något starkare i Västsverige än i riket. Partiet har starkast stöd i det norra distriktet, där man med 21,4 procent ligger nästan fyra procentenheter över de 17,6 procent partiet fick i landet i stort.

Även Kristdemokraterna har starkare stöd i Västsverige än i landet i stort. Partiets starkaste fäste finns i det östra distriktet, där man tagit hem 7,9 procent av rösterna, att jämföra med 6,4 procent i riket.

Socialdemokraterna backar

Eftersom valdistrikten ändrats är det bara i östra området som siffrorna kan jämföras med förra årets val. Här är det Socialdemokraterna som tappar mest, med en nedgång på 4,2 procentenheter. Även Moderaterna och Miljöpartiet backar, med 2,6 respektive 1,9 procentenheter. Sverigedemokraterna ökar med 4,7 procentenheter och Kristdemokraterna med 2,7.

Här är valkretsarna i Västra Götalandsregionen

Visa

Norra valkretsen:

Bengtsfors, Dals-Ed, Färjelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg och Åmål.

Östra valkretsen:

Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda och Vara.

Västra valkretsen:

Ale, Alingsås, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Södra valkretsen:

Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet