Foto: SVT

Här är Umeåpolitikernas viktigaste frågor

Publicerad

Har du inte koll på vad du ska rösta i kommunalvalet i Umeå? Här svarar politikerna från de olika partierna på vilka frågor de tycker är viktigast.

  • Liberalerna

Peder Westerberg företräder Liberalerna och vill lyfta fram den framtida äldreomsorgen som en viktig fråga under de kommande fyra åren. Han vill ta hjälp av privata aktörer för att bygga fler särskilda boenden och trygghetsboenden.

Val 2018 – #dinröst

– Tyvärr är det svagt intresse av de styrande att ta hjälp av privata företag. Men vi kommer ju kräva bra kvalitet av alla, säger Peder Westerberg (L).

  • Kristdemokraterna

Kristdemokraternas Veronica Kerr har också äldreomsorgen som hjärtefråga och vill prioritera den före vissa renoveringar av fastigheter. Hon vill också satsa på psykisk ohälsa.

– Vi vill ha en elevhälsogaranti och att unga ska kunna få kontakt med vården inom ett dygn. Vi vill också se kuratorer på äldreboenden, säger Veronica Kerr (KD).

  • Centerpartiet

Centerpartiets Mattias Larsson vill jobba för att skapa tillväxt i hela kommunen och att det inte ska vara allt fokus på centrala stan. Han vill också ha mer ordning och reda.

– Det har varit lite för röriga år, till exempel med skolor som blivit mycket dyrare än planerat, säger Mattias Larsson (C).

  • Feministiskt Initiativ

Alexander Svartvatten företräder Feministiskt Initiativ som vill göra generella välfärdssatsningar och höja skatten för att tillföra pengar. Man vill bland annat ha grupper på max 12 barn under tre år i förskolan och satsa på bättre cykelbanor och gångbanor.

– Vi vill inte ha fler satsningar på långa och stora billeder, pengarna måste gå till cykel- och bussatsningar istället, säger Alexander Svartvatten (FI).

  • Moderaterna

Moderaterna vill bland annat förbubbla byggandet av bostäder för att råda bot på bostadsbristen, och partiet lyfter också fram trygghetsfrågan.

– Trygghetsfrågorna är viktiga, vi vill ha fler poliser och ett tryggare samhälle sen vill vi sänka kommunalskatten. Det skulle innebära 11000 kronor mer i plånboken per hushåll och år, säger Anders Ågren (M)

  • Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna fokuserar också på trygghet och pratar bland annat om en trygg och värdig ålderdom och en trygg skola. Partiet tycker också att man bör prata om tryggheten på gator och torg, eftersom man tycker sig se en förändring till det sämre.

– Vi vill ha ökad belysning på gångbanor och motionsspår och eventuellt även väktare på otrygga platser, säger Marcus Bornemisza (SD).

  • Miljöpartiet

Miljöpartiet vill se helheten med utgångspunkt från miljön och klimatet. Partiet vill prata mer om hur människor mår än tillväxtmål, och rent konkret se till att kommunen börjar jobba med miljöfrågor.

– Först och främst vill vi energieffektivisera våra fastigheter, satsa på miljövänlig el och ha en bra transportplan, där människor kan färdas i Umeå utan att använda bilen, säger Nils Seye Larsen (MP).

  • Arbetarpartiet

Arbetarpartiet menar att Umeås budgetunderskott överskuggar alla andra frågor, och att politikerna i Umeå inte borde prata om andra frågor förrän man hittat en ny ekonomisk motor som kan driva umeåregionen framåt. Partiets lösning är att utnyttja skogen och det tekniska och vetanskapliga kunnade som finns i området.

– Om vi kan ta fram syntetisk diesel baserad på biomassa, kommer vi kunna skapa en helt ny industriell bransch. Det kommer både ge jobb och rädda miljön, säger Jan Hägglund (AP).

  • Socialdemokraterna

Socialdemokraterna lyfter välfärdsfrågorna och vill utveckla skolan, vården och äldreomsorgen. Partiet vill bland annat bygga ut vård- och omsorgsboenden.

– Sen är kompetensförsörjningen viktig, då vi behöver anställa niotusen personer i vår kommun och då måste alla få rätt till heltid. Då kan vi klara av att få folk till bland annat äldreboendena, säger Hans Lindberg (S).

  • Vänsterpartiet

Vänsterpartiet betonar att man inte vill sälja ut Bostadens lägenheter, men lyfter också välfärdsfrågan, där partiet ser kompetensförsörjningen som en jättestor utmaning. För att locka personal vill man förbättra arbetsvillkoren, till exempel genom sex timmars arbetssdag inom förskolan och äldreomsorgen.

– Det är nödvändigt för där är arbetsmiljön som tuffast och sjuktalen som högst, säger Ulrika Edman (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet