Här dominerade Socialdemokraterna skolvalet

Uppdaterad
Publicerad

I Landskrona dominerade Socialdemokraterna stort på två gymnasieskolor: Selma Lagerlöfgymnasiet och Allvar Gullstrandsgymnasiet. Där fick partiet 61 respektive 45 procent av rösterna i Skolvalet 2014.

De två gymnasieskolorna slogs 2017 ihop till ett nytt gymnasium: Öresundsgymnasiet. Skolans rektor Erik Åberg är inte förvånad över resultaten från förra skolvalet.

– Det var ganska väntat. Tittar man på hur det ser ut i Landskrona kommun i stort så är Socialdemokraterna starka.

Val 2018 Skåne
Rektor Erik Åberg Foto: Tove Martin

Dagens elever deltog inte i skolvalet 2014, men de har möjlighet att rösta i höstens skolval. De har dock egna tankar om det förra resultatet.

– Det kan vara grupptryck eller att de fick mer information om det partiet, säger Mariam Shafie, elev på skolan.

Mariam Shafie är elev på Öresundsgymnasiet. Hon röstade inte i skolvalet 2014 men ser fram mot höstens val. – Jag har läst jättemycket om det så jag tror jag vet vad jag kommer att rösta på, säger hon. Foto: Tove Martin

”Socioekonomiskt tufft”

Erik Åberg tror dock inte att det handlar så mycket om grupptryck på skolan, utan snarare om elevernas bakgrund.

– Vi har många elever som socioekonomiskt har det ganska tufft. Tittar man nationellt både för vuxna och ungdomar så är den gruppen starka hos just Socialdemokraterna, säger Erik Åberg.

Mikael Thunberg som är lärare i Samhällskunskap på skolan delar uppfattningen om att bakgrunden är viktig.

– Det handlar dels om föräldrarnas utbildningsbakgrund, och vilken uppväxtmiljö man kommer från, säger han.

Erik Åberg tycker att skolan har ett viktigt demokratiskt uppdrag.

– Jag vill att vi har ett klimat på skolan där vi uppmuntrar eleverna till att engagera sig, att vilja påverka och veta hur man påverkar. Om man sedan röstar på Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet eller något annat parti är jag mindre intresserad av, säger han.

Fakta Skolval

Skolval är ett val på skolor som ger elever chansen att ta ställning genom att rösta på ett parti. Det är också en möjlighet att diskutera frågor som demokrati och inflytande. Skolval anordnas för elever i årskurs 7-9 eller gymnasiet och valet arrangeras av elever. Senaste Skolvalet fick över 500 000 elever chansen att rösta.

Skolval hålls som ett vanligt riksdagsval med valsedlar, rösträknare och annat som hör till. Efteråt räknas alla valresultat ihop och delas med allmänheten. Skolval är mer än valdagen, det skapar möjligheter till kunskap, samtal och utveckling. Det är enkelt att anmäla sig och allt material är gratis.

Skolval 2018 drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Europeiska Ungdomsparlamentet Sverige och Ung Media Sverige på uppdrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Valmyndigheten och Skolverket är samarbetsmyndigheter.

i Skolvalet 2014 blev Socialdemokraterna det största partiet med 25,1% av rösterna Sedan Moderaterna med 21,3 procent följt av Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet