Magnus har slutat anmäla inbrotten: ”Det är inte lönt”

Uppdaterad
Publicerad

Företagare i Ånäset, i Robertsfors kommun, har gett upp när det gäller att få hjälp av polisen vid inbrott – och slutar nu att anmäla till polisen. Campingen hade fem inbrott förra sommaren.

– Ja, jag har gett upp, jag orkar inte ringa och anmäla inbrott någon fler gång, säger ägaren Magnus Ahlback.

Företagare vittnar om att ena dagen kommer en bekräftelse från Polisen om att anmälan är mottagen. Nästa dag kommer ett brev med beskedet att utredningen är nedlagd på grund av bristande bevis.

– Dels tar det en evighet innan de svarar när man ringer och sedan när man kommer fram vet de inte ens var Ånäset ligger. De har ingen lokalkännedom. Jag vill ha lite engagemang från polisens sida, säger Magnus Ahlback som driver campingen i Ånäset..

Val 2018 – #dinröst

Vittnen såg inbrottet

Melker Grabbe som jobbar på gummiverkstaden upplever samma sak. Trots att han hade vittnen som såg de misstänkta inbrottstjuvarna och lotsade polisen till det hus som man såg de sprang in i så gjorde polisen ingenting.

– Det hade varit bättre om de hade gått rakt in i huset och konfronterat de misstänkta för någonstans måste de haft väskan med alla cigaretter som de hade stulit, säger Melker.

Utredningen lades ner

Ägaren av verkstaden, Thomas Wiksten, fick brev från polisen att utredning pågick. Nästa dag fick han ett nytt brev med beskedet att utredningen var nerlagd på grund av bristande bevis.

– Vi har larm, lås och allt som man kan förvänta sig att vi ska ha och då förväntar man sig också att samhället borde straffa de som gör sådant här, säger Thomas Wiksten.

Lars Westermark som är lokalpolisområdeschef för Skellefteå, Norsjö och Malå säger att man tar otryggheten på allvar men framhäver också vikten av att anmäla brott.

– Anmäler man inte så skapar man tjuvar. Vi behöver också alla anmälningar när vi planerar vilka resurser vi ska sätta in, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet