”Man kanske kan ha en motionscykel som står i ett hörn där man kan sitta och cykla under tiden, säger arbetsterapeuten Agneta Jansson. Foto: SVT

Här skapas mönsterklassrum för intryckskänsliga

Uppdaterad
Publicerad

I Åtvidaberg ska alla skolor intryckssaneras så att elever som är känsliga för ljud och ljus klarar av att vara där. Tanken är att det ska leda till att frånvaron minskar och att fler elever når kunskapsmålen.

I varje klassrum finns det några elever som har så kallad intrycksallergi. Deras hjärnor har svårt att sålla bort bakgrundsljud som stolsskrap eller ljuset från fönster och taklampor.

– Min erfarenhet är att de flesta kanske säger ”nej det är ingen fara”, fast det drar energi, säger specialpedagogen Stefan Österberg.

Val 2018 – #dinröst

Han jobbar i Åtvidaberg och är med i ett projekt som handlar om att anpassa alla skolor till elever som har svårt att sortera bort intryck.

– Vi vet till exempel att lysrör blinkar för de som har perceptionsstörningar. Det är som att sitta i ett stroboskop, säger Stefan Österberg.

På vår temasida ”Kepskampen” ger vi dig en bakgrund om kepsdebatten – och berättar hur man kan hjälpa elever som har så svårt att sålla bort ljud- och ljusintryck att de inte klarar av att gå till skolan.

Svårt att sortera

Många elever har också svårt att sortera bort bakgrundsljud.

– Det är klart att den elev som hör pennskrap från varje penna i klassrummet, den kommer ju vara trött långt innan dess att skoldagen är slut, säger Åsa Strömberg, som är elevhälsochef i Åtvidaberg.

Om skolan inte anpassas till de här eleverna kan det leda till att många blir frånvarande.

”Så jobbigt att de väljer att stanna hemma”

– Vad som händer är att man inte får betyg i vissa ämnen. För många blir det så jobbigt att man väljer att stanna hemma. Man går inte till skolan över huvud taget, säger arbetsterapeuten Agneta Jansson.

Nu börjar allt fler skolor i Sverige att intryckssanera, som det kallas. De bygger bort störande ljud- och ljusintryck – och anpassar klassrum och bemötande så att det blir bra för alla. I Åtvidaberg och Kinda kommun pågår ett projekt där ett så kallat mönsterklassrum ska bygga upp.

– Vi är ganska överens om att ett klassrum ska innehålla en whiteboard, en klocka, bänkar och stolar, men ett klassrum kanske behöver andra saker, som också är lika självklara för att det ska funka för alla eleverna, säger Åsa Strömberg.

– Typ saccosäckar med bollar i, avskilda platser där man kan sätta sig om man vill ha lugn och ro, pilatesboll, bildstöd, lite hantlar, ståbänkar, man kanske kan ha en motionscykel som står i ett hörn där man kan sitta och cykla under tiden, säger Agneta Jansson.

Vill ha hjälpmedel i alla klassrum

Hon skulle vilja ha ett basutbud med hjälpmedel i varje klassrum, till exempel tidshjälpmedel och saker som kan sysselsätta händerna.

Skulle du kunna tänka dig att ni till och med erbjuder keps som ett hjälpmedel?

– Ja, varför inte. Jag tänker att om det är så att det handlar om keps eller att jag behöver sätta dit en skärm för att skärma av intryck, då kostar kepsen en hundralapp och skärmen kostar en tusenlapp, säger Åsa Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet