Hamdi Ebdo tycker det är bra att arbetsgivare kräver utbildning. Foto: SVT
Val 2018

”Har provat att söka jobb utan utbildning – det går inte”

Publicerad

Hamdi kommer från Kurdistan och har bott i Sverige i drygt två år. Han berättar för SVT Dalarna hur svårt det är att få jobb utan utbildning.

Utanför Arbetsförnedlingen i Avesta möter vi Hamdi Ebdo som är på väg in till sin handläggare. Avesta har bland landet högsta arbetslöshet bland utlandsfödda – här är drygt 45 procent av de utlandsfödda i arbetsför ålder inskrivna hos arbetsförmedlingen. 

– Det är så svårt att få jobb här utan utbildning, Jag har själv provat att söka jobb utan utbildning och det går inte, säger Hamdi Ebdo.

Läser in grundskolan

Hamdi kommer från Kurdistan och har bott i Sverige i drygt två år. Just nu läser han in grundskolan men har sedan tidigare läst en väktarutbildning i Sverige.

– Jag hoppas få jobba som väktare sedan, säger han.

Varannan utrikesfödd utan jobb

Samtidigt fortsätter arbetslösheten i Sverige att sjunka, men skillnaderna mellan inrikes- och utrikesföddas möjlighet att få jobb är stor. Nästan sex av tio som är inskrivna på Arbetsförmedlingen är födda utanför Sverige  och efter åtta år är varannan utrikesfödd fortfarande utan jobb.

Trots att det är svårt att få jobb utan utbildning tycker Hamdi Ebdo i Avesta att det är bra att många arbetsgivare kräver det.

– Det är bra, jag tycker inte det är fel, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet