Pia Larsson, aktionsgruppen Rädda Fågelviksgymnasiet till vänster i bild och Alda Danial (L), oppositionsråd i Tibro kommun. Foto: SVT
Val 2018

Hennes kamp blir en folkomröstning – länets enda inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Det var när hon hörde att Tibros enda gymnasium skulle läggas ner som hon bestämde sig för att kämpa för dess överlevnad.
– Folk kommer att välja andra orter att flytta till och ungdomar kommer att fly kommunen, säger Pia Larsson, till SVT Nyheter Väst.

Hon är en av dem som kämpar för att Fågelviksgymnasiet ska vara kvar. En kamp i motvind kan man nog säga då alla partier utom ett röstade för en nedläggning.

– Jag tycker det är jättetråkigt och vi kommer att bli en sovstad. Vi visar inte ungdomarna att vi vill någonting med framtiden, säger Pia Larsson, som startade aktionsgruppen Rädda Fågelviksgymnasiet.

Men trots den politiska motvinden så har gruppen många av Tibroborna med sig.

– Vi startade en namninsamling i våras och ganska snart fick vi ihop 2 500 namn, vilket är nog många för att få till en folkomröstning, säger Pia Larsson.

Pengarna ska fördelas

Folkomröstningen kommer att hållas i samband med riksdagsvalet och det blir Västra Götalands enda. Skulle omröstningen säga ja till en omstart av gymnasiet drabbar det skattebetalarna, enligt kommunen:

– Antingen höjer man skatten eller så måste vi skära inom andra verksamheter för det är den budgeten vi har och pengarna ska fördelas, säger Alda Danial (L), oppositionsråd i Tibro kommun.

Men att Tibro kommun skulle lida brist på pengar tror inte Pia Larsson på:

– Vi är en kommun med god ekonomi och då måste skolan få kosta. Och man får inte heller glömma att det kostar att skicka elever till andra orter också.

Men är det rimligt att driva en skola med så få elever?

– Vi vill ju inte att skolan ska drivas som den gör nu utan vi vill ha en nystart. Vi måste marknadsföra oss i hela Sverige som gör att man kan locka hit ungdomar, säger Pia Larsson.

Kritiker menar att Tibro kommer att bli en så kallad sovstad utan ett gymnasium, hur ser du på det?

– Det håller jag inte med om för vi har andra verksamheter som fungerar väldigt bra. Vi har en fantastisk barnomsorg, vi bygger en ny grundskola och vi har tomter till försäljning, säger Alda Danial (L).

SVT rapporterade · Är det viktigt att alla kommuner har en gymnasieskola?

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet