Pia Larsson, aktionsgruppen Rädda Fågelviksgymnasiet till vänster i bild och Alda Danial (L), oppositionsråd i Tibro kommun. Foto: SVT
Val 2018

Hennes kamp blir en folkomröstning – länets enda inför valet

Publicerad

Det var när hon hörde att Tibros enda gymnasium skulle läggas ner som hon bestämde sig för att kämpa för dess överlevnad.
– Folk kommer att välja andra orter att flytta till och ungdomar kommer att fly kommunen, säger Pia Larsson, till SVT Nyheter Väst.

Hon är en av dem som kämpar för att Fågelviksgymnasiet ska vara kvar. En kamp i motvind kan man nog säga då alla partier utom ett röstade för en nedläggning.

– Jag tycker det är jättetråkigt och vi kommer att bli en sovstad. Vi visar inte ungdomarna att vi vill någonting med framtiden, säger Pia Larsson, som startade aktionsgruppen Rädda Fågelviksgymnasiet.

Men trots den politiska motvinden så har gruppen många av Tibroborna med sig.

– Vi startade en namninsamling i våras och ganska snart fick vi ihop 2 500 namn, vilket är nog många för att få till en folkomröstning, säger Pia Larsson.

Pengarna ska fördelas

Folkomröstningen kommer att hållas i samband med riksdagsvalet och det blir Västra Götalands enda. Skulle omröstningen säga ja till en omstart av gymnasiet drabbar det skattebetalarna, enligt kommunen:

– Antingen höjer man skatten eller så måste vi skära inom andra verksamheter för det är den budgeten vi har och pengarna ska fördelas, säger Alda Danial (L), oppositionsråd i Tibro kommun.

Men att Tibro kommun skulle lida brist på pengar tror inte Pia Larsson på:

– Vi är en kommun med god ekonomi och då måste skolan få kosta. Och man får inte heller glömma att det kostar att skicka elever till andra orter också.

Men är det rimligt att driva en skola med så få elever?

– Vi vill ju inte att skolan ska drivas som den gör nu utan vi vill ha en nystart. Vi måste marknadsföra oss i hela Sverige som gör att man kan locka hit ungdomar, säger Pia Larsson.

Kritiker menar att Tibro kommer att bli en så kallad sovstad utan ett gymnasium, hur ser du på det?

– Det håller jag inte med om för vi har andra verksamheter som fungerar väldigt bra. Vi har en fantastisk barnomsorg, vi bygger en ny grundskola och vi har tomter till försäljning, säger Alda Danial (L).

SVT rapporterade · Är det viktigt att alla kommuner har en gymnasieskola?

07.23
God morgon! I Tibro ska de rösta om kommunens enda gymnasieskola ska få läggas ner eller inte. Pia Larsson kämpar för att skolan ska få vara kvar. Hon menar att folk kommer att flytta från kommunen. Är det viktigt att alla kommuner har ett eget gymnasium?
07.50
Som boende i Tibro dessutom med barn i skolåldern tycker jag det är väldigt viktigt att kommunen kan erbjuda en gymnasieskola. Dels för att attrahera folks TT flytta hit sen även för ungdomarnas skull så som slipper tillbringa sina dagar med massa onödig restid. I detta fallet när dessutom flera av våra små grannkommunener saknar gymnasium så tror jag att deras ungdomar skulle uppskatta det också när de blir närmare att resa än till tex. Skövde.

Tycker det är intressant att kommunen är så måna om lägga mer gymnasiet när flera andra partier än det som vill spara den kommunala gymnasieskolan dessutom försöker få hit en privat aktör istället..
07.50
Det viktiga är inte att en kommun har EN gymnasieskola. Det viktiga är att ALLA skolor och vårdinrättningar bedrivs av kommun, landsting eller stat, utan vinstintressen. Sedan skolan privatiserades har kunskapsnivåerna sjunkit och systemet krackelerat. De privata skolorna skiter fullständigt i hur det går för eleverna, huvudsaken för dom är att de har elever på deras lista för pengar till kassan.
09.34
Det är väl en självklarhet att alla kommuner i Sverige har enGYMNASIESKOLA,Men det är tydligen så,att det faller inte all Politiker på läppen???
09.35
Viktigt att alla Kommuner i Sverige har en Gymnasieskola. För alla elevers utveckling och att alla Kommuner har en lika hög standard.
I varje Kommun bör också finnas t ex polis, räddningstjänst ambulans, sjukvård, badhus, bibliotek, shoppingcenter, och alla andra nödvändiga inrättningar...
10.29
Generellt kan man inte säga att det ska finnas en gymnasieskola i alla kommuner. I Värmland är det fem kommuner av 16 som inte har det. Allt beror på det geografiska läget i förhållande till gymnasieskolorna i grannkommunen.
11.31
Det. borde vara en angelägenhet även för Karlsborgs och Hjo kommuner att enas om en
fortsatt gymnasieskola i Tibro.
13.45
Personligen tycker jag inte att ALLA kommuner behöver ha en gymnasieskola, men det anmärkningsvärda är väl det hela har hanterats från Tibros politiker.
Vi kommer bli tvungna att flytta från Tibro då vår son om några år börjar gymnasiet, då han av medicinska skäl har svårt för att sitta på överfulla bussar.
Varför marknadsfördes inte gymnasieskolan i Tibro?
Varför kämpar vissa politiker för att få en privat gymnasieskola när dom kämpat så hårt för att lägga ner den kommunala?
O vart var skattesänkningen när den kommunala skolan las ner? Om det nu kommer bli skattehöjning om den skulle startas upp igen?!
14.21
Tibro kommun strävar efter att bli fler befolkning. Att bygga upp en bra grundskola där elever får bra stöd i sin undervisning. Gäller även elever med funktionsnedsättning/särskilda behov. En bra grund är viktigt. Gymnasieskola i Tibro är nyckel till många faktorer. Konståkning, Cross, förhoppningsvis enduro gymnasiet. Vi har en fantastisk anläggning. Att lägga ner gymnasiet i Tibro drabbar idrottsföreningar, de kommer välja att träna på annan ort. Vi har otroliga bra idrottsföreningar som drivs på ett fantastiskt sätt. Centrum handeln drabbas också. Synd att affärer får kämpa för att finnas. Företag där många behöver göra reklam. Så på lång sikt. Tibro ska kunna erbjuda både förskolor, grundskola, gymnasiet. Nyckeln till många faktorer till att en bra grund för utbildning gör att befolkningen vill bo kvar. Som Åke konsulten sa. Målet är att folk ska flytta hit inte flytta från Tibro. Men tänk då framtiden inte idag.
14.28
Åse N är inte oppositionsråd i Tibro
Det är Alda Danial Liberalerna som är oppositionsråd i Tibro.
@PeterSöderlund - Hej, helt riktigt. Tack för påpekandet. Vi ändrar!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet