Mattias Olofsson är chef på Arbetsförmedlingen i Avesta. Foto: SVT/TTbild

Hög arbetslöshet bland utlandsfödda: ”Finns en enorm resurs av arbetskraft”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att många arbetsgivare i Dalarna skriker efter arbetskraft är arbetslösheten bland utlandsfödda hög i flera Dalakommuner – i Avesta är drygt 45 procent av de utlandsfödda i arbetsför ålder inskriven hos arbetsförmedlingen.

En stor utmaning, men det innebär också att det finns en enorm resurs av arbetskraft, menar Mattias Olofsson som är chef på Arbetsförmedlingen i Avesta.

– På vissa håll i landet är arbetslösheten så låg att det är svårt att hitta personal men här finns det nu arbetskraft kvar, säger han.

Många nyanlända

Anledningen till att många utlandsfödda är arbetslösa i Avesta beror på att kommunen tagit emot många nyanlända. Drygt hälften av de nyanlända som kommit till kommunen har en låg utbildningsnivå vilket gör att det tar lång tid innan de kommer ut på arbetsmarknaden.

– Det tar tid att ”klä på” dom det dom behöver för att bli attraktiva för arbetsgivaren, säger Mattias Olofsson.

Erbjuder utbildning

För att möta alla arbetslösa har Arbetsförmedlingen ökat sin personalstyrka och de har nu också många olika utbildningar och kurser att erbjuda.

Arbetslösheten bland utlandsfödda har dock gått ner de senaste åren i Avesta och i landet som helhet och antalet inskrivna i etableringsprogram har också sjunkit.

Det gör att Mattias Olofsson ser ljust på framtiden.

– Vi ska vara glada för att det kommer människor till Avesta och Dalarna. Det spelar ingen roll var du är född, du behövs för att arbeta, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – Jobb

Mer i ämnet