Brottsförebyggande centrum: ”Högerextrema – hot mot demokratin”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett reellt hot mot demokratin inför höstens val. Enligt Brottsförebyggande centrum kommer hotet i Värmland i huvudsak från högerextrema grupper.

– Vi har en väldigt aktiv vitmaktmiljö här som sticker ut i jämförelse med andra delar av landet och vi har Nordiska motståndsrörelsen här så det finns en högre riskfaktor, säger Beatrice Högå, verksamhetschef vid Brottsförebyggande centrum i Värmland.

Ställer upp i tre kommuner

Polisen har också organiserat sig för att kunna möta hoten mot demokratin. Det kan gälla såväl hot om våld mot politiker och nätattacker mot partierna. Det kan till och med handla om inblandning från främmande makt, enligt Johan Ekstam vid polisen.

Val 2018 – #dinröst

– Vi har skapat en organisation som ska hantera alla valrelaterade händelser, säger han.

Pär Sjögren, nästeschef för Nordiska motståndsrörelsen säger att partiet ska ställa upp i kommunalvalen i tre kommuner; Ludvika, Boden och Kungälv, i höst.

– Vi är ett lagligt registrerat parti som ska ställa upp i val och hur man nu kan se det som ett hot mot demokratin övergår mitt förstånd, säger han.

Extra koll

Enligt Johan Ekstam är de högerextrema grupperna bland dem som polisen försöker att ha extra koll på.

– Vi har ett utbyte mellan de olika polisorganisationerna i landet så vi får ganska god information från angränsande polisområden och från säkerhetspolisen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet