Migrationsverkets logga till vänster och den eventuellt olagliga till höger. Foto: TT/SVT

Högernationalistiskt parti polisanmäls – kopierade Migrationsverkets logotyp

Uppdaterad
Publicerad

”Ett cyniskt försök att utnytttja skyddsvärda personer i syfte att nå politisk framgång”, konstaterar Migrationsverket efter att det högernationalistiska partiet Alternativ För Sverige (AfS) kopierat myndighetens logotyp. Nu polisanmäler myndigheten partets ledare för varumärkesintrång.

Iförda tröjor med Migrationsverkets symbol och texten ”Återvandringsverket” kampanjade Alternativ för Sverige under sommaren runt om i landet och delade ut broschyrer om en ”återvandringsplan” för invandrare.

När partiet kom till Örebro i mitten av augusti reagerade flera personer på att både informationsbroschyren och trycket på tröjorna var vilseledande och rent felaktigt. Något som även Migrationsverket konstaterade och nu har polisanmält.

”Man blir rent ut sagt förbannad”

– Man blir rent ut sagt förbannad, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på Migrationsverket. Det här handlar om de mest utsatta människorna som inte förstår sammanhanget och lätt kan tro att det handlar om myndighetsinformation.

AfS kampanj har gått genom hela landet och vartefter partiet har besökt olika städer har Migrationsverket fått flera samtal från människor som undrar om myndigheten verkligen står bakom det hela, vilket de alltså inte gör.

”Vi når inte alla”

– Vi har försökt att informera i våra egna forum att vi inte står bakom det här men självklart når vi inte alla, konstaterar Fredrik Bengtsson. Vi har också kontaktat AfS och uppmanat dem att omedelbart sluta använda vår logotyp utan att ha fått vare sig svar eller resultat. Nu väljer vi att polisanmäla partiledare Gustav Kasselstrand för varumärkesintrång för att ta reda på var gränsen går.

I sin anmälan skriver Migrationsverket att man uppfattar Alternativ för Sveriges kampanj som ”ett cyniskt försök att utnyttja skyddsvärda personer i syfte att nå politisk framgång.

– Skadan kan redan vara skedd men det betyder inte att vi väljer att blunda för det här, avslutar Fredrik Bengtsson. Det är ett grovt övertramp på många sätt.

Under sin så kallade återvandringsturné har Alterantiv för Sverige besökt orter över hela landet efter valupptakten i Stockholm den 11 augusti: Södertälje, Norrköping, Linköping, Jönköping, Skövde Örebro, Eskilstuna, Gävle, Söderhamn, Sundsvall, Östersund, örnsköldsvik, Umeå, Boden, Luleå, Piteå, Skellefteå, Härnösand, Hudiksvall, Falun, Borlänge, Uppsala, Enköping, Västerås, Köping, Karlstad, Karlskoga, Mariestad, Falköping, Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla, Göteborg, Borås, Varberg, Falkenberg,  Halmstad, Malmö, Lund, Landskrona, Helsingborg, Kristianstad, Sölvesborg, Ronneby, Karlskrona, Växjö, Kalmar, Västervik, Nyköping

Partiet går bland annat till val på att:

  • stoppa all flyktinginvandring
  • att ompröva alla givna uppehållstillstånd sedan år 2000 och
  • att uppmuntra invandrare att återvandra

Alternativ för Sverige är ett utbrytarparti ur Sverigedemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet