• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: SVT

Högst andel blankröster i Eda

Uppdaterad
Publicerad

Drygt två procent av väljarna i Eda röstade blankt i kommunvalet i september. Det är den högsta andelen blankröster i Värmland och den sjätte högsta i landet enligt statistik från Valmyndigheten.

– Det är inte helt överraskande, säger Thomas Denk, professor i statsvetenskap vid Örebro universitet.

– Eda har de senaste valen varit en kommun som utmärkt sig av att vara en kommun, där det finns ett missnöje. Det politiska förtroendet är inte allt för högt, säger Thomas Denk.

Blankröster är ogiltiga röster som skulle ha kunnat påverkat valet om väljarna istället valt att inte rösta blankt.

Val 2018 Värmland

– Om man hade betraktat blankröster som giltiga skulle röstfördelningen för övriga partier kunna påverkas, särskilt partier i närheten av spärren, säger Abboud Ado, statistiker på Valmyndigheten.

Blankrösterna ökade

I valet till kommunfullmäktige i Eda valde 2,5 procent av väljarna att rösta blankt. Det är en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med valet 2014.

– Det är ganska hög procentandel som röstat blankt i Eda men av den totala väljarkåren är det ändå en ganska liten del, säger Thomas Denk.

En makering

Enligt Denk är de som röstar blankt ganska engagerade och intresserade av politik.

Thomas Denk är professor i statsvetenskap vid Örebro universitet Foto: SVT

– Men de har inget parti att rösta på. Att rösta blankt är en liten makering mot de etablerade partierna. De här grupperna är oftast insatta men har ingen att rösta på.

Högst andel blankröster i kommunvalet i år hade Dorotea kommun där sex procent av väljarna röstade blankt.

Blankröst

Röstar du blankt, det vill säga lämnar valsedeln tom, räknas valsedeln som ogiltig och påverkar inte mandatfördelningen mellan partierna. Valmyndigheten och länsstyrelserna redovisar vid den slutliga sammanräkningen hur många som röstat blankt.

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Värmland

Mer i ämnet