Höjda polislöner och satsningar på vården i SD:s skuggbudget

Uppdaterad
Publicerad

Högre löner för landets poliser, 8,7 miljarder mer till vården och höjda anslag för assistansersättning. Det är några av förslagen i Sverigedemokraternas skuggbudget, som presenterades vid lunchtid på onsdagen.

När SD presenterade sitt alternativ till budget för landet för de nästkommande två åren var det fortsatta anslag på vården och rättsväsendet som var i fokus.

Partiet vill se en satsning som innebär 7 000 fler poliser och ett lönelyft för polisanställda på 6 000 kronor.

– Vi ser en brottslighet som växer sig allt starkare som är en typ av organiserad brottslighet. Det växer fram parallella samhällsstrukturer och det måste man bekämpa, motiverar Jimmie Åkesson satsningen som de beräknar ska kosta 7,5 miljarder kronor de kommande två åren.

Vill slopa vårdköerna

SD har ett uttalat mål där de sagt att de vill bli vårdpartiet framför andra. I dagens presentation berättade man att man vill öka anslagen till sjukvården med 8,7 miljarder kronor, pengar som ska innebära att vårdköerna slopas helt, enligt partiet.

– Människor i Sverige dör i väntan på den vård de behöver och det är helt oacceptabelt, säger SD-ledaren på partiets pressträff.

Utöver polis och vård vill partiet i sin skuggbudget satsa pengar på de äldre, bland annat genom att höja jobbskatteavdraget för den som stannar kvar i arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.