Hon fick första jobbet efter 12 års arbetslöshet

Uppdaterad
Publicerad

Nystartsjobben har kritiserats genom åren. Men i Borlänge satsar man i stor omfattning på anställningsformen och menar att modellen är framgångsrik för personer som står långt från arbetsmarknaden

– Jag är en helt annan person än jag var förut, jag tjänar egna pengar och jag är gladare, säger Jiina Siidoow Ali från Borlänge.

Hon kom från Somalia till Sverige för 12 år sedan, men först nu har hon fått sitt första arbete och det tack vara kommunens satsning på nystartsjobb.

Röda Borlänge satsar på Allians-idé

Anställningsformen är en sorts subventionerade arbeten, där människor långt från arbetsmarknaden får möjlighet att under en tid prova på arbetslivet både i näringslivet och inom kommunen. Nystartsjobben infördes 2007 av alliansen och har kritiserats för felaktiga åtgärder, fusk och missbruk genom åren. Men i S-ledda Borlänge satsar man i stor omfattning på modellen.

Val 2018 Dalarna

– Den ger jobb, vi har gått igenom detta noggrant och kan se att det är ett fåtal som går tillbaka till försörjningsstöd efter ett nystartsjobb, de flesta går vidare ut i arbetslivet, säger Monica Malmqvist, enhetschef på arbetsmarknadsenheten i Borlänge.

Ser sig som en förebild för grannar och vänner

Jiina ska vara på Fågelmyra återvinningscentral i ett år. Hon ser sig som en förebild för grannar och vänner och känner att det är en mäktig känsla att kunna jobba och försörja sig själv.

– Det är stort! Dagarna går så fort nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet