Flera nämnder har brottats med stora underskott i Söderhamn sedan 2016. Foto: SVT

Underskott i nämnderna – personal och kommuninvånare får ta smällen

Uppdaterad
Publicerad

Flera nämnder har brottats med stora underskott under en längre tid i Söderhamn och det drabbar kommuninvånarna.

Kommunalanställda i Söderhamn var missnöjda med det flexibla arbetstidsavtalet som gällde i Söderhamn. Facket Kommunal tog strid för sina medlemmar.

Ett dyrt byte

Enligt oppositionen kunde kommunen, som den senaste mandatperioden styrts av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, omförhandlat villkoren med facket. Men det gjorde man inte. I stället sa facket upp avtalet, och man fick använda sig av ett standardavtal i stället. Det har man gjort sedan december 2016.

Val 2018 – #dinröst

Det här bytet har kostat omvårdnadsnämnden tiotals miljoner kronor. Nämnden måste nu kompensera för sitt underskott, och strama åt hela sin verksamhet, för att minska sina kostnader. Det här är ett exempel på hur ekonomisk styrning får verkliga konsekvenser för kommuninvånarna.

Självkritisk

I efterhand tycker kommunens högste politiker, Sven-Erik Lindestam (S), att de kunde agerat annorlunda.

– Det vi möjligen kunde ha gjort tydligare och bättre från kommunens sida är att tidigare ha satt oss ner med den fackliga parten för att se om vi kunde ha hittat ett nytt avtal som det vi hade, men förändrat. Det pågår sådana diskussioner men de är inte klara, säger Sven-Erik Lindestam.

Och fler verksamheter än omvårdnad har behövt strama åt sina tyglar för att jobba bort sina underskott. Inom förskolan har till exempel barngrupperna blivit större och grundskolan har behövt införa vikariestopp.

Plus minus noll

Flera nämnder har arbetat mot underskott sedan slutet av 2017. Det här har fått konsekvenser för hela kommunens ekonomi, men åtstramningsarbetet i verksamheterna verkar ha gett resultat.

För i slutet av maj sa den sammanlagda ekonomiska prognosen att kommunens totala budget verkar hålla sig inom budgeten för 2018, vid fortsatt ekonomisk återhållsamhet. Däremot är det fortfarande flera enskilda nämnder som fortfarande har problem med att hålla sin budget.

I klippen berättar politiker från Söderhamns tre största partier hur de vill lösa ekonomifrågan nästa mandatperiod.

Fakta: Söderhamn

Mandatfördelning 2014-2018:

  • Socialdemokraterna 18 mandat
  • Sverigedemokraterna 8 mandat
  • Centerpartiet 7 mandat
  • Moderaterna 5 mandat
  • Vänsterpartiet 4 mandat
  • Liberalerna 2 mandat
  • Miljöpartiet 2 mandat
  • SPI Välfärden 2 mandat
  • Kristdemokraterna 1 mandat

Politisk majoritet 2014-2018: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Arbetslöshet i Söderhamn (maj 2018): 10,6 procent, jämfört med 6,3 procent i landet. 

Underskott (maj 2018):

Kultur- och samhällsservicenämnden -11,3 Mkr

Arbetsmarknads- och socialnämnden – 3,9 Mkr

Omvårdnadsnämnden -25 Mkr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet