Susanna Meijer (S) sammanfattar mandatperioden: ”Det har varit klyddigt på ren skånska” Foto: Gunilla Fritze
Val 2018

Här är var fjärde fullmäktigeledamot politisk vilde

Publicerad

Skåne har ett 50-tal politiska vildar och de flesta finns i Hörby. Där har var fjärde lokalpolitiker lämnat sitt parti och blivit politisk vilde sedan valet 2014.

– Det har varit klyddigt på ren skånska under hela mandatperioden. Det kräver samtal och förberedelser, har vi personen på plats eller inte. Det är inte bra för demokratin, säger Susanne Meijer (S), kommunstyrelsens ordförande i Hörby.

Fem partier gick samman efter det förra valet och Susanne Meijer fick den tyngsta posten som kommunstyrelsens ordförande. I november förra året sprack samarbetet och nu styr hon kommunen i minoritet. En inte helt lätt uppgift eftersom det finns hela elva vildar i kommunfullmäktige, politiker som bytt parti under pågående mandatperiod. Sammanlagt finns det 41 ledamöter i fullmäktige.

Ny politisk karta

– Jag bedömer att socialdemokraterna får ta en del stryk i detta eftersom vi är det största partiet och bjöd in till blocköverskridande samarbete efter förra valet, säger Susanne Meijer.

Hon konstaterar att den politiska kartan har ritats om sedan valet 2014.

– Det blir rörigt för våra medborgare för det var inte det avtrycket som sattes på valdagen, säger Susanne Meijer.

Flest avhopp från M och SD

Ingen annan skånsk kommun har lika många vildar som Hörby. Avhoppen har skett från framför allt Moderaterna och Sverigedemokraterna.

– Jag tror inte att de påverkar så mycket. Det är snarare en konsekvens att den politiska ordningen håller på att lösa upp sig, säger Stefan Borg (SD), ledamot i Hörbys kommunfullmäktige.

Samtidigt konstatera han att kommunen är svårstyrd med elva vildar i fullmäktige. Fem av vildar kommer från hans eget parti, fem från Moderaterna och en från Liberalerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet