Foto: TT

Hoten mot valet 2018

Uppdaterad
Publicerad

Utifrån erfarenheter från de senaste årens val runt om i världen ser regeringen, Säkerhetspolisen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt polisen flera hotbilder mot årets val.

Påverkan från främmande makt

Varken MSB eller Säpo utesluter att främmande makt kommer att försöka påverka årets val precis som man gjorde med i valen i Frankrike och USA.

Falska nyheter i sociala medier

Var källkritisk till det du hör och ser, uppmanar bland annat Säpo, som menar att valet kan komma att utnyttjas för att stärka motsättningar i samhället i avsikt att försvaga den svenska demokratin.

Politikerhot

Säpo har skickat ut handboken ”Personlig säkerhet” till politiskt aktiva utifrån att man befarar att årets val i högre grad kommer att präglas av en polariserad debatt med ökad risk för hot och våld.

Höger- och vänsterextrema rörelser

Regeringsuppdrag till både Säpo och polis att förebygga och förhindra politiskt motiverad brottslighet inför valet 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet