Årets första valdebatt hölls i GP:s regi. Foto: SVT

Så sa politikerna i första valdebatten

Uppdaterad
Publicerad

I debatten som anordnades av Göteborgs-Posten stod elva partier på scenen. Och debatt blev det, men få nya förslag kom från politikerna. Mest hettade det till när segregation och lagen om valfrihet för hemtjänsten debatterades.

När Göteborgs-Posten anordnade valdebatt i Stenhammarsalen i Göteborg under tisdagskvällen följde debatter om segregation, trygghet och välfärdsfrågor. Först ut var moderaten Jonas Ransgård, socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson och tidigare moderaten och numera demokraten Martin Wannholt.

Tidigare i veckan presenterade tidningen en ny sifo-undersökning som var beställd av GP. Undersökningen visade ett försvagat Socialdemokraterna. I dag skulle endast 15,4 procent av väljarna rösta på dem i kommunvalet.

Val 2018 Väst

Rysare lurar inför hösten?

Stödet för nykomlingen Demokraterna är däremot stort. Enligt mätningen skulle man, med 13,9 procent av stödet, i dag vara tredje största parti.

– Jag ska vara ödmjuk och säga att jag faktiskt inte trodde på så här positiva siffror. Men det visar verkligen att det finns ett rop på något nytt. Kommunen går sämre än någonsin, sa Martin Wannholt (D).

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson kontrade med att säga:

– Visst vi har många utmaningar i Göteborg, men vi ska inte glömma av allt som faktiskt går bra också.

Vill ha fler kameror

Med dessa ord startade debatten och berörde flera olika ämnen. Segregationen var ett av dessa.

– Vi behöver kraftsamla och till exempel införa fler kameror. Alla förslag här är inte fel, men jag tror inte att Socialdemokraterna som nu suttit vid makten i 24 år inser vidden av problematiken, säger Jonas Ransgård (M).

Med mindre än fem månader till valet ville Jörgen Fogelklu från Sverigedemokraterna ha ordet.

– Övervakning är bra, det håller vi med om. Men allt börjar i skolan och vi måste ha hårdare tag där. Det handlar inte bara om rättigheter utan också skyldigheter. Nu måste lärare ha större befogenheter och möjligheter att faktiskt vara lärare. Dessutom måste lönen höjas, sa han.

”Slog in öppna dörrar”

Göteborgs skolkommunalråd Karin Pleijel (MP) tyckte att detta var att slå in öppna dörrar.

– Vi har satsat rekordpengar. Att höja lönen är inte enda vägen. Till exempel tror vi att lärartäthet är minst lika viktigt, säger hon.

Centerpartiet i Göteborg föreslog fler bostadsrätter i förorten som ett sätt att minska segratitionen.

Förutom detta så debatterades även lagen om valfrihet för hemtjänsten som blivit mycket omdiskuterad i Göteborg. Som väntat visade sig Vänsterpartiet och Liberalerna stå långt i från varandra.

Den första valdebatten visade prov på att valet 2018 kommer att skapa just debatt, men inget parti levererade något helt nytt förslag. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet