Foto: SVT

Ingen egen rödgrön majoritet i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

I Härnösand förlorar de rödgröna den egna majoriteten i fullmäktige, och frågan om hur kommunen ska styras framöver är i dagsläget högst oklart.

Precis som i riksdagsvalet, i regionvalet och i länets övriga kommuner tappar socialdemokraterna mark ordentligt i Härnösand.

Eftersom miljöpartiet också får minskat väljarstöd – men ändå blir kvar i fullmäktige till skillnad från i länets övriga kommuner och i regionfullmäktige – så hjälper vänsterpartiets uppgång i valet föga.

Val 2018 – #dinröst

Den rödgröna koalitionen i Härnösands kommunfullmäktige tappar den egna majoriteten. S, V och MP får tillsammans 48,1 procentenheter.

C och SD ökar

Det samtidigt som alla allianspartier ökar. Allra mest ökar centern som stannar på 12 procentenheter. Därmed blir C något större än ökande Sverigedemokraterna som stannar på 11,6 procentenheter.

Sammantaget får allianspartierna 37,8 procentenheter.

Ingen alliansmajoritet

Tidigare under valrörelsen har Anders Gäfvert, moderaternas starke man i Härnösand, inte uteslutit ett samarbete med SD efter valet. Skulle alliansparierna plocka in SD i värmen skulle de tillsammans få 49,4 procent.

De skulle då alltså bli större än de rödgröna – men samtidigt inte få egen majoritet i fullmäktige.

Frågan är samtidigt hur sannolik en koalition mellan allianspartierna och Sverigedemokraterna egentligen är i praktiiken.

C avvisar SD-samarbete

Centerpartiet som alltså gjorde ett starkt val även i Härnösand har tidigare deklarerat att man inte tänker sitta i någon koalition tillsammans med SD. Något som Liberalerna i kommunen också sagt. Och skulle C och/eller L hypotetiskt sett bryta sig ur alliansen blir en eventuell koalition med SD således mindre än de rödgröna i fullmäktige.

Det parlamentariska läget är alltså högst oklart i Härnösand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet