• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker Foto: Anna Mi Skoog/SVT
Val 2018

Ingen rödgrön majoritet i Vingåker

Publicerad

Den koalition som styrt Vingåker under den här mandatperioden – S, MP och V – får inte egen majoritet, när valnattsresultatet står klart.

I Vingåker hade S, MP och V inte egen majoritet efter förra valet. Men genom att SD hade två tomma stolar i fullmäktige innebar det att den styrande koalitionen i praktiken ändå fick majoritet.

Men om valnattsresultatet står sig får de rödgröna inte egen majoritet i Vingåkers fullmäktige.

– Det är tråkigt förstås att vi tappar mandat. Miljöpartiet tappar också, och det är tråkigt. Men vi gratulerar Vänsterpartiet, som gjort ett jättebra val och tagit ytterligare ett mandat, säger Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker på valnatten. 

Liberalerna under spärren

Liberalerna åker ur fullmäktige, och det lokala Vingåkerspartiet VTL tappar ett mandat jämfört med förra valet och får ett mandat.  

Sverigedemokraterna får sex mandat, jämfört med fem i förra valet.  

Håller dörren öppen

Alliansen har varit splittrad i Vingåker, och i praktiken har den på senare tid bestått av Moderaterna och Kristdemokraterna, efter avhopp av först VTL och sedan Centern.

Nu ska den sittande majoriteten föra samtal med andra partier och se om man kan hitta en ny majoritetskonstellation. 

– Vi har dörren öppna till alla partier som vill prata med oss, utom SD, säger hon. 

Valresultat är ännu preliminärt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet