Annette Carlson (M) och Ulf Olsson (S). Foto: SVT
Val 2018

Inget av blocken får egen majoritet i Borås

Publicerad

De rödgröna blocket är fortfarande störst i Borås. Men Alliansen har inte gett upp.
– Det är oerhört jämnt mellan blocken. Nu avvaktar vi ett definitivt resultat för det kanske kan växla, säger oppositionsrådet Annette Carlson (M).

Efter valet ser läget på det stora hela oförändrat ut i Borås. Precis som efter förra valet får inget av de traditionella blocken egen majoritet.

Socialdemokraterna backar i valet med 2,5 procentenheter, men blir fortsatt största parti.

– Det följer i ganska hög grad rikstrenden, säger Ulf Olsson (S).

Samtal väntar

Näst största parti blir Moderaterna, som även de backar något jämfört med förra valet.

– Nu får vi sätta oss ner och fundera, först och främst allianspartierna. Sedan får de rödgröna fundera. Och utifrån det får det väl föras något slags samtal, säger Annette Carlson (M).

Sverigedemokraterna har en stark vågmästarroll i Borås. Kan du tänka dig att samarbeta med dem för att bilda ett nytt styre?

Vi förhandlar inte med dem.

Preliminärt valresultat. Foto: SVT

Rörigt efter förra valet

Efter förra valet utbröt en tid av politiskt kaos i Borås. Ett halvår efter valet gjorde gjorde M och S upp om en handlingsplan för bland annat budgetarbetet. Under mandatperioden har staden styrts av ett rödgrönt minoritetsstyre.

Om resultatet från årets val står sig är dock det rödgröna blocket fortfarande störst. Men de rödgröna har ingen egen majoritet.

– Vi har varit tydliga från Socialdemokraterna att vi vill formera ett majoritetsstyre. Och vi är beredda att samtala med alla partier utom Sverigedemokraterna för att hitta en sådan lösning, säger kommunalrådet Ulf Olsson (S).

SD ökar mest

Det parti som ökar mest i året val är Sverigedemokraterna som ökar med 4,2 procentenheter.

– Det är klart att jag är väldigt glad över det förtroende som väljarna gett oss, säger Andreas Exner (SD), andranamn i kommunalvalet.

Både S och M säger nej till samarbete med Sverigedemokraterna. Hur ser ni på det?

– Vi sitter i en bra position som definitiv vågmästare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet