Valpatrullen har under torsdagen varit på plats i Kopparberg. Foto: Louise Gustavsson/SVT
Val 2018

Jobb och unga lyftes som viktiga frågor i Ljusnarsberg

Publicerad

Valpatrullen åkte i dag till länets nordligaste kommun – Ljusnarsberg. På plats i centrala Kopparberg pratade vi med folk på stan om kommunens viktigaste frågor inför valet.

Vård och omsorg, men även unga och bristen på jobb, var ämnen som Ljusnarsbergsborna tog upp som de viktigaste.

Else-Marie Axelsson är en av de som tycker att fokus måste ligga på barnen.

– Det finns inte resurser. Det är för stora barngrupper och personalen hinner inte med. Skola och omsorg är absolut viktigast, säger hon.

– Jag tycker vi ska ha poliser här som håller lite bättre ordning. Idag är det inte så ofta de är här. Men annars är det en bra plats att bo på, säger Inger Gölman.

För tillfället renoveras idrottshallen i Kopparberg, något som flera personer lyfter som något positivt.

– Det måste finnas mer för barnen så de fångas upp och inte börjar med till exempel droger, för det finns det här. Man måste lyfta familjefrågan mer så att familjer inte splittras lika lätt som nu, säger Ronald Heino.

Ungdomar och arbetstillfällen

De flesta av dem vi pratade med i Kopparberg berättar att de trivs bra, men många ser problem med att ungdomarna flyttar därifrån.

– Att få hit arbetskraft och jobb, det är det viktigaste. Idag ser det inge bra ut. Ungdomarna flyttar ju härifrån, det finns inga jobb till dom, säger Gunnar Söderlund.

– Äldreomsorgen är viktig, sen tycker jag även man ska satsa på ungdomarna så vi får kvar dem här i byn. Skolan är ju också viktig och det är ju en del i att få ungdomarna att stanna, säger Sören Hansson.

”Vi behöver växa”

Margareta Kela lyfter flera ämnen hon tycker är viktiga inför valet, bland annat att folk måste kunna bo och leva på landsbygden. Lokalt tycker hon att kommunen måste växa.

– Det viktigaste är att locka hit fler stora företag och skapa fler arbetstillfällen. För att lösa det är det viktigt med nya lägenheter och att pendlingsmöjligheterna får finnas kvar. Det här är en fantastisk plats att bo på.

– Det finns otroligt mycket som politikerna nationellt måste ta itu med, men de måste förstå hur vanligt folk har det. Faktiskt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#Här röstar jag

Mer i ämnet