Val 2018

Bensinpriset tung smäll för jobbpendlare: ”Vi har inget val”

Publicerad

Kostnaderna för bensin och diesel har nått rekordhöjder i sommar. Något som drabbar de som bor i glesbyggd extra hårt och drivmedelspriserna är också en av de allra viktigaste valfrågorna för landsbygdsbor.

– Vi har ju inget annat val än att ta bilen, säger Johanna Jugas i Björbo.

Hon är en av många människor som för SVT vittnar om att drivmedelspriser är en tung post i ekonomin för de som bor utanför tätorterna.

Automatiska skattehöjningar

Sedan regeringen 2015 beslutade om automatiska skattehöjningar på drivmedel, så höjs nu priset varje år med konsumentprisindex (KPI) plus två procent. Till det kommer höjningar till följd av ökade världsmarknadspriser. Just nu ligger literpriserna en bra bit över 16 kronor.

Stor skillnad

Johanna Jugas har hemmet i Björbo och arbetar som personlig assistent utanför Falun.

– Jag pendlar totalt 16 mil tur och retur varje arbetspass, så ökningen gör stor skillnad i bränslepris för mig, säger hon.

De politiker som kan presentera förändringar som sänker resekostnaderna kommer gissningsvis att ligga bra till hos  glesbygdsbor.

– Sänkta kostnader för bensin är definitivt en viktig valfråga för oss som bor på landsbygden, konstaterar Johanna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet