Foto: SVT

Jönköpings region får näst högst betyg av patienterna

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiderna vid landets akutmottagningar fortsätter att öka över hela landet – och inget landsting klarar den lagstadgade vårdgarantin. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Trots det upplever patienterna i Jönköpings region att väntetiderna är rimliga.

På torsdagen publicerade Socialstyrelsen en uppföljning om hur vården klarar av att hålla den nationella vårdgarantin från 2005.

Väntetiderna vid landets akutmottagningar fortsätter att öka över hela landet. När det gäller den lagstadgade vårdgarantin är det inga av landets regioner och landsting som lever upp till den.

Val 2018 – #dinröst

Mellan januari och september 2017 fick 91 procent av patienterna kontakt med primärvården samma dag som de ringde. 84 procent av patienterna fick ett läkarbesök i primärvården inom sju dagar.

80 procent fick specialiståtgärd i tid

84 procent fick också komma på ett första besök inom 90 dagar, men trots det så var det knappt tre av fyra patienter (72 procent) som därefter fick en beslutad operation eller annan åtgärd genomförd inom 90 dagar. I Jönköpings län ser siffrorna bättre ut än genomsnittets och över 80 procent av patienterna fick sin planerade åtgärd inom specialistvården inom de 90 dagarna.

– Trots långa väntetider har ändå de flesta patienter inom specialistvården, 

91 procent, ett högt förtroende för vårdpersonalen och det ökar med stigande ålder, yngre är mer missnöjda, säger Jenny Asplund, projektledare på Socialstyrelsen.

Näst nöjda i Jönköpings län

Nöjdheten varierar också i landet. Gotlänningarna är de som är mest nöjda med vården. Här upplever 67 procent av invånarna att väntetiderna är rimliga. Gotland har också lägst väntetider. Näst högst betyg får Jönköpings region där runt 65 procent tycker att de har fått hjälp inom rimlig tid. Minst nöjd är man i Dalarna med 43 procents nöjdhet.

De som har varit patienter det senaste halvåret ger högre betyg än de som inte har varit i kontakt med vården.

Vårdgarantin

Enligt vårdgarantin ska den som söker vård få kontakt med primärvården första dagen, få träffa en läkare inom sju dagar, få tid för besök hos specialistvården inom 90 dagar och efter beslut få en operation eller åtgärd inom specialistvården inom 90 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet