Foto: Tommy Forsgren/SVT
Val 2018

Kandidat till fullmäktige i Umeå misstänks ha tvättat miljoner

Uppdaterad
Publicerad
En av Arbetarpartiets toppkandidater till kommunfullmäktige i Umeå misstänks för grov näringspenningtvätt och åtalades nyligen. Nu lämnar kvinnan samtliga politiska uppdrag.
– Jag blev fullständigt chockad och det har inte riktigt lagt sig än, säger Jan Hägglund, Arbetarpartiets gruppledare till SVT Nyheter.

Kvinnan som kandiderar till kommunfullmäktige i Umeå misstänks för penningtvätt, vilket VK.se var först med att rapportera om.

Den misstänkta ska ha tvättat pengar genom att upplåta sitt bankkonto och sin bankdosa till en annan person där bland annat över två miljoner kronor har satts in. Hon åtalades nyligen misstänkt för grov näringspenningtvätt.

– Jag blev fullständigt chockad och det har inte riktigt lagt sig än, säger Jan Hägglund (AP), om beskedet till SVT Nyheter under torsdagskvällen.

”Ser mycket allvarligt på händelsen”

När partiet fick veta om anklagelserna togs beslut i samförstånd med kvinnan om att hon skulle dra tillbaka sin kandidatur och hoppa av alla uppdrag inom partiet.

– Vi ser förstås mycket allvarligt på den här händelsen och det tyder på bristande omdöme, vilket kandidaten håller med om, säger Hägglund.

Enligt åtalet ska penningtvätten ha pågått i över två års tid och fullmäktigekandidaten förnekar brott. Det var först när kvinnan konfronterades av Västerbottens Kuriren som hon informerade partiet om brottsmissankarna mot henne.

– Man måste agera som vi gjort. Allt annat hade varit väldigt ansvarslöst, säger Jan Hägglund (AP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet