Foto: SVT / arkiv

Katastrofval för Miljöpartiet i länet

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet de gröna gör ett mycket svagt val, inte minst i Västernorrland. Endast 2,6 procent av länsborna lade sin röst på MP i riksdagsvalet – och därmed ser partiets pressekreterare Amanda Lind från Härnösand ut att bli utan riksdagsplats.

Miljöpartiet blir kvar i riksdagen, men med nöd och näppe. Med 4,3 procentenheter gör de gröna ett riktigt uselt val. Och det återspeglar sig även i Västernorrland.

Bara 2,6 procent av västernorrlänningarna röstade grönt i valet till riksdagen. Och det innebär med allra största sannolikhet, med reservation för att mandatfördelningen ännu så länge är preliminär, att MP blir utan representation från länet i riksdagen även efter detta val.

Val 2018 – #dinröst

Mandat kvar enbart i Härnösand

Den som toppat partiets riksdagslista för Västernorrland är Amanda Lind, tillika partisekreterare och Härnösandsbo.

Även i valet till kommun- respektive regionfullmäktige i länet har det gått riktigt tungt för Miljöpartiet.

Härnösand är den enda kommun i Västernorrland där de gröna får behålla sina platser i fullmäktige. Där fick partiet 6,4 procentenheter av rösterna, alltså klart över rikssnittet.

0,2 procent i Ånge

Men i övrigt går MP kräftgång och förlorar alla sina fullmäktigemandat i länets övriga kommuner. I vissa kommuner är partiets valresultat anmärkningsvärt dåliga; i Sollefteå får de gröna 0,9 procent, i Ånge 0,2 procent. Alltså en väljare på 500 röstberättigade.

Rolf Andersson, miljöpartist i Kramfors, är en de som mister sin plats i kommunfullmäktige.

– Vi har alltid legat lite under partiets rikssnitt i valen, och eftersom vi tappat mycket på nationell nivå som har vi tappat ungefär motsvarande även här, säger han till SVT Västernorrland.

Kommunalrådet beklagar

Kramfors kommunalråd Jan Sahlén (S) beklagar att MP nu försvinner ur kommunfullmäktige.

– Vi har haft ett gott samarbete under mandatperioden. De har varit viktiga för att lyfta miljöfrågorna i kommunen, säger Jan Sahlén.

I regionvalet har det inte gått mycket bättre. Miljöpartiet får ynka 2,3 procent och förlorar även där sin representation i fullmäktige.

Vi har sökt partisekreterare Amanda Lind för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet