Foto: SVT

KD och L spräckte blockpolitiken i Tranemo

Uppdaterad
Publicerad

Lite läskigt. Så beskriver Erene Bertilsson (KD) hur det var att lämna Alliansen och ta makten tillsammans med de rödgröna i Tranemo.
– Nu ser man att det händer runt om i våra kommuner, säger hon.

Det har gått snart två år sedan Kristdemokraterna och Liberalerna bytte sida i Tranemo. Skälet var ett missnöje med hur samarbetet i Alliansen fungerade. När partierna i stället valde att liera sig med Socialdemokraterna blev det slutet för en lång era av centerstyre i kommunen.

– Vi märkte tydligt att vi fick mer utrymme i våra frågor, säger Erene Bertilsson (KD).

Inte självklart att hålla ihop

Så kom det sig att Tranemo kom att styras av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. Inför årets val gick partierna de nämnda partierna till val som enskilda partier. Men två veckor efter valet stod det klart att partierna kommit överens om att fortsätta regera ihop.

– Självklart kanske det inte var. Vi hade väl funderingar när man inte visste hur valet skulle gå. Men vi hade ändå en förhoppning att vi skulle kunna fortsätta i den här konstellationen, säger Erene Bertilsson (KD), ledamot för kommunstyrelsen i Tranemo.

”Ideologiska ytterligheter”

Tillsammans har de fem partierna egen majoritet i fullmäktige. Men det finns de som är kritiska. Lennart Haglund (C) är oppositionsråd och han tycker att styret är en märklig konstellation.

– Det är ideologiska ytterligheter med både Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Det är alltid så att ju mer man måste kompromissa, desto mer urvattnade blir förslagen, säger han.

Tror på samsyn

Erene Bertilsson (KD) håller med om partierna står långt ifrån varandra i vissa frågor. Men hon tror inte att det ska ställa till några problem.

– Man får ge och ta och vi brukar hitta någon slags samsyn, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet