– Jag är väldigt glad över att vi fortfarande håller ställningarna, säger Bengt Germundsson (KD).

KD tappar i starka fästet Markaryd

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna tappar ett mandat i sitt starka fäste i Markaryd, där Sverigedemokraterna går framåt med tre nya mandat. Men Bengt Germundsson, KD:s förstanamn i Markaryd, är ändå nöjd med sitt partis resultat.

– Jag är väldigt glad över att vi fortfarande håller ställningarna som det största partiet i alla valdistrikt, även om vi tappar lite. Men ett mandat är egentligen ingen stor förlust för oss, säger Bengt Germundsson, ordförande för Kristdemokraterna.

Även Socialdemokraterna tappar ett mandat i Markaryd. Sverigedemokraterna klättrar med 8,7 procentenheter och tre mandat, vilket är den största ökningen för partiet i samtliga kommuner i Kronobergs län. Bengt Germundsson är inte förvånad över att SD gått framåt i Markaryd.

Markaryd

– Det är en effekt av de nationella strömningarna och av att vi haft oroligheter och turbulens i vissa kommundelar, säger han.

Stolt över prestationen i kommunen

Kristdemokraterna tappar 5,7 procentenheter och landar på 39,4 procent, men Germundsson tror inte att KD kunnat göra något annorlunda för att undvika nedgången.

– Vi har gjort allt vi kan göra för att Markaryds kommun ska vara en säker och trygg kommun med en bra tillväxt. Jag är stolt och nöjd över det vi presterat och vi når faktiskt igen nästan 40 procent, och det tycker jag är fantastiskt, säger Bengt Germundsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markaryd

Mer i ämnet