Khaled Saad Eldin i Bräkne-Hoby kom till Sverige för tre år sedan och tycker att det är svårt att få jobb. Foto: Michelle Hallberg
Val 2018

Khaled är advokat och mäklare – men får inget jobb i Sverige

Publicerad

Khaled Saad Eldin kom till Ronneby för tre år sedan – sedan dess har han bara jobbat i totalt tre månader.
– Det är väldigt svårt att få jobb, säger han.

Khaled Saad Eldin bor i Bräkne-Hoby i Ronneby kommun tillsammans med sin familj. De kom till Sverige för knappt tre år sedan och att komma ut i arbetslivet har varit tufft.

Sedan Khaled Saad Eldin kom hit har han bara jobbat i totalt ett par månader, genom en så kallad språkpraktik som han gjorde i en butik. Därefter han har inte lyckats få något mer arbete.

– Det är svårt. Du måste prata bättre svenska än vad jag gör och ofta behöver du någon mer utbildning för att få ett jobb, säger Khaled Saad Eldin.

– Jag är van vid att jobba mycket. Jag tycker inte om att bara sitta hemma.

Har börjat studera

Han kommer från Syrien där han var utbildad advokat. Han jobbade också länge som fastighetsmäklare, vilket var ett arbete som han trivdes väldigt bra med. Men i Sverige och Blekinge har han inte lyckats komma ut i arbetslivet på riktigt.

Khaled Saad Eldin har nu därför valt att börja studera istället. För ungefär tre månader sedan började han sin utbildning inom industriteknik på Lernia i Ronneby.

– Jag trivs jättebra. Jag hoppas att jag kommer kunna få ett jobb när jag sedan har ett intyg på att jag har en utbildning. Jag satsar på att bli svetsare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Jobb

Mer i ämnet