Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö
Val 2018

Kommunala ordningsvakter föreslås: ”Poliserna är för få i Växjö”

Publicerad

Tryggheten i Växjö ska bli bättre genom ambulerande ordningsvakter och intensifierad kameraövervakningen i centrum, enligt ett förslag som just nu behandlas i kommunstyrelsen. ”Men faktum kvarstår, poliserna måste bli fler”, säger kommunalrådet Anna Tenje (M).

De blågröna i Växjö, bestående av partierna i Alliansen och Miljöpartiet, vill i en skrivelse till kommunstyrelsen stärka trygghetsarbetet i Växjö genom utökade insatser. Trots flera framgångsrika åtgärder under de senaste åren, ser man att otryggheten ökar i flera stadsdelar.

”Näringsidkare och besökare i centrum vittnar om en negativ utveckling där bland annat ungdomsgäng skapar oro och upplevd otrygghet. Polisen har samma uppfattning och rapporterar samtidigt om en dramatisk ökning av antalet personrån”, skriver Anna Tenje (M) och Jon Malmqvist (KD) i ett pressmeddelande.

Ordningsvakter på jourtelefon

I den trygghetsjour som föreslås ska bland annat ambulerande ordningsvakter finnas tillgängliga på en jourtelefon, tillsammans med befintliga kompetenser i mobila team och fältgrupper. Man vill också ha en intensifiering av kameraövervakning i vissa delar i centrum.

– Det här föreslås i väntan på fler poliser för att stötta upp och öka tryggheten i Växjö. Jag tycker att polisen har uppfyllt sitt medborgarlöfte och ökat sin närvaro i Växjö city, men faktum kvarstår – poliserna måste bli fler, säger Anna Tenje.

Den 29 maj går ärendet upp för beslut i kommunstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Brott och straff

Mer i ämnet