Foto: TT /SVT

Så säger politikerna om kommunala vakter i Hallsberg

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Sverige har anställt kommunala vakter, som ett komplement till polisen. I Hallsberg kom diskussionen upp bland annat i samband med upploppet vid Alléskolan för ett och ett halvt år sen. Men Socialdemokraterna är negativa.

Kommunstyrelsens ordförande Magnus Andersson (S) tycker inte det är nödvändigt för Hallsberg att anställa egna vakter. Han anser att tryggheten i kommunen är nog bra som den är.

– Sedan är det klart om det händer något särskilt så kan vi givetvis sätta in vakter, men endast tillfälligt, säger han.

Val 2018 Örebro
Magnus Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg Foto: SVT

Har tilltro till polisen

En faktor till varför Socialdemokraterna är emot är att kostnaden för att ständigt ha vakter är en utgift man helst slipper. Men Magnus Andersson framhåller att kommunikationen med polisen är god.

– Vi känner oss trygga i att polisen finns i vårt samhälle och att de sköter sitt jobb, säger han.

Försiktigt positiva

Martin Pettersson (KD) är Kristdemokraternas blivande partiföreträdare, han tycker framförallt att fler poliser bör finnas och eventuellt kan han tänka sig att ha kommunala vakter i väntan på fler poliser.

– Det skulle vara i så fall att vi använder dem under en övergångsperiod. Men om det skulle komma ett förslag om kommunala vakter är vi givetvis intresserade av att titta på det, säger han.

Martin Pettersson (KD), blivande partiföreträdare Hallsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet