Tove Bergman (MP) beklagar sig över att antalet paviljonger har nått rekordhög nivå. Foto: SVT

3 400 elever i Halmstad får undervisning i tillfälliga skollokaler

Uppdaterad
Publicerad

En större skara barn än förutspått har satt Halmstad kommun i en tråkig situation. Brist på platser i klassrummen har lett till ett rekordstort antal paviljonger och tillfälliga lösningar, både när det gäller för- och grundskolebarn som behöver skolplats.

– Kommunen har alldeles för långsam takt i utbyggnaden av nya skolor, säger Tove Bergman (MP) som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Halmstad måste hyra in paviljonger och det kostar ungefär dubbelt så mycket som vanliga lokalhyror. Under 2018 budgeterade Barn- och ungdomsförvaltningen för en hyra på 113 miljoner kronor bara för tillfälliga lokaler.

Val 2018 – #dinröst

Det satsas också på sina håll. Linehedsskolan byggs just nu med platser för totalt 300 elever och intill byggs en helt ny förskola som ska vara klar 2019. På Kärleken byggs en stor skola för 540 elever som ska stå klar 2020.

Försenade skolor

Samhällsbyggnadsutskottet beslutade i somras om ett nytt policydokument där reglerna kring en rad detaljer i projekteringenska  förtydligas. Detta ska bidra till en snabbare process när man planerar skolbyggen i Halmstad. Samhällsbyggnadsutskottet beslutade även att vänta med flera skolbyggen med upp till fem år.

– Bland annat blir Nyhemsskolans tillbyggnad försenad, Furulundsskolan och Getingeskolan blir fem år försenade och det är inte acceptabelt, säger Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Om det är ett akut behov att bygga skolor varför skjuter man upp skolbyggen?

– Det byggs ju redan och det är inte så att man avvaktar innan man börjar bygga något men man tar det steg för steg för vad som är möjligt. När man ska bygga så behövs ofta evakueringslokaler så det är ett stort pussel som pågår, säger Jenny Axelsson (C) kommunråd.

S: Bygg hellre lite för stort

Socialdemokraterna i Halmstad har gjort skolbristen till en valfråga. Partiet vill se större marginaler i utrymmens som skapas.

– Hellre att vi bygger skolor som inte blir proppfulla direkt utan att det finns lite luft. Vi planerar att bli 150 000 invånare då behöver vi också planera för att ha större skolor med plats för eleverna, säger Stefan Pålsson (S).

Det tar mellan tre till fem år att projektera och bygga en skola. Miljöpartiet vill bygga fler men mindre skolor och planera dem i förväg.

– Det är svårt att göra prognoser. Då måste man planera för fler än vad man tror behövs. Man måste planera för fler skolor än vad man behöver. Sedan bygger man dem bara då behovet uppstår. Nu är det tvärtom så vi behöver helt förändra kommunens planering, säger Tove Bergman (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet