Johan Hellsten är valansvarig i Örebro kommun. Foto: Johannes Weckström / SVT

Kommunen: ”Vi har med de valsedlar som vi är ålagda”

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommuns tjänst med röstmottagare som gör hembesök har polisanmälts. Anledningen är att man inte tar med sig valsedlar från samtliga partier.

För den som inte själv kan ta sig till en vallokal erbjuder Örebro kommun ambulerande röstmottagare, två personer som går hem till väljare med valsedlar och kuvert.

Men alla valsedlar tar de inte med – bara de som tillhör partier som sitter i riksdagen och Feministiskt initiativ. Det har gjort att Kommunistiska partiet i Örebro, som inte fått skicka med sina valsedlar, polisanmält kommunen för brott mot vallagen.

Val 2018 Örebro

Svårhanterligt annars

På kommunen menar man att orsaken till lösningen är flera. Bland annat handlar de om att praktiskt kunna genomföra uppdraget.

– Det är ju för att vi skall kunna vara ambulerande som vi är tvungna att hålla nere på materialet. Annars skulle det bli ganska svårhanterligt med 70-80 partier med alla listor och de olika valen inräknade, säger Johan Hellsten, valansvarig i Örebro kommun.

Inga namnvalsedlar

Fram till och med måndagen hade Örebro kommun genomfört 22 uppdrag inom ramen för uppdraget.

– Vi har med de valsedlar som vi är ålagda att ta med oss. Det är de åtta riksdagspartierna och Feministiskt initiativ. De är vi ålagda att ha med. Då är det partivalsedlar och inte namnvalsedlar, säger Johan Hellsten.

Går att rösta på andra partier

Men det finns också sätt för den som vill rösta på andra partier att lösa det hela, till exempel kan man kontakta sitt lokala parti för att få hem valsedlar med kandidater.

– För att alla partier skall finnas tillgängliga så har vi med oss blanka valsedlar och en förteckning över samtliga godkända partier i alla tre valen. Den finns med så att väljaren kan läsa sig till vilka partier man kan rösta på och så skriver man på en blank valsedel, helt enkelt säger Johan Hellsten.

”Bra att få det prövat”

Att kommunen nu blivit polisanmäld ser han som något positivt.

– Det är väl bra att få det prövat. Vi har agerat uifrån de förutsättningar som finns och de direktiv vi har. Vi har diskuterat det här i vårt nätverk där de 20 största kommunerna ingår och såvitt vi förstår så väljer man den här lösningen vi har, säger Johan Hellsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet