Gymnasiechef Karin Holmberg Lundin och grundskolechef Hans Ringström i Eskilstuna kommun. Foto: SVT

Kraftig minskning av antalet nyanlända elever i Eskilstuna

Publicerad

Antalet nyanlända elever som kommer till Eskilstuna har sjunkit kraftigt inför det nya läsåret. Men det är forfarande ett högt tryck på skolorna, som har en stor utmaning i att integrera de nyanlända.

Sedan 2015 har grundskolorna i Eskilstuna tagit emot över 1 300 nyanlända elever genom kommunens mottagningsenhet Välkomsten. Inför det nya läsåret har antalet sjunkit drastiskt från flera hundra elever tidigare år, då det kom många nyanlända till kommunen, till 21 elever inför höstterminen 2018. 

Alla får inte välja

Utmaningarna har varit många de senaste åren och man har arbetat med att snabba på processen med att få ut eleverna i skolorna. Det fria skolvalet gör att vårdnadshavarna får välja vilken skola eleverna ska gå i, något som också styrs av hur nära skolan man bor.

Val 2018 – #dinröst

Det höga trycket på skolorna har gjort att några få skolor har fått ta emot många nyanlända elever, där Stålforsskolan är den högstadieskola som fått ta emot flest.

”Väldigt ont om skolplatser”

Grundskolechef Hans Ringström säger att anledningen är att många nyanlända bosätter sig i samma område.

– Sedan har vi väldigt ont om skolplatser. Vi klarar av att ge alla elever en skolplats, men alla kommer inte att kunna välja och få sitt förstahandsval, säger han och menar att bostadsplaneringen är en viktig del i att förbättra integrationen.

På gymnasieskolorna i Eskilstuna går just nu drygt 400 elever på språkintroduktion, en siffra som har minskat sedan toppen i maj 2017, då det var över 600 elever.

Stöttat varandra

På skolorna har man arbetat mycket med Eskilstunautmaningen, där mentorer från arbetslivet fungerar som förebilder för nyanlända elever. Ett annat projekt som pågått under året har inneburit att eleverna fått hjälpa varandra.

– Tidigare nyanlända har varit mentorer och hjälpt de nya nyanlända för att komma igenom byråkratidjungeln, till exempel med hur man ordnar med körkort, säger gymnasiechef Karin Holmberg Lundin.

Antal nyanlända grundskoleelever i Eskilstuna

2018: 164 elever

2017: 268 elever

2016: 457 elever

2015: 490 elever

Totalt: 1 379 elever

Källa: Interkulturella enheten i Eskilstuna kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet