Foto: TT.

Kraftig ökning av inbrottsanmälningar i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Förra året gjordes rekordmånga anmälningar om bostadsinbrott och början av 2018 visar att trenden håller i sig.

– Vi ser fortfarande att antalet bostadsinbrott är högt i Södertälje och i Stockholmsregionen. Vi har ett hårt arbete framför oss, säger Michael McCarthy, Södertälje kommuns säkerhetssamordnare.

Under 2017 kom det sammanlagt in 415 anmälningar om bostadsinbrott i Södertälje, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Det är en rejäl ökning sedan 2010, då motsvarande siffra låg på 216. Nu visar statistiken för årets första månader att trenden håller i sig. Hittills har 99 anmälningar registrerats under första kvartalet, vilket är ytterligare en ökning jämfört med samma period förra året.

Val 2018 – #dinröst

Prioriterad fråga för kommunen

Bostadsinbrotten är en prioriterad fråga hos kommunen. De samarbetar med polis och räddningstjänst, utbildar i grannsamverkan och anordnar nattvandringar. Många som är oroliga över inbrotten har hört av sig till kommunens säkerhetssamordnare.

– Jag uppmanar folk till att engagera sig i grannsamverkan. Man kan tänka på små detaljer i sitt område, ta in posten för grannen när den reser bort och vara uppmärksam på vad som händer i området. Man kan gå fram och presentera sig om det kommer nya människor som man inte känner till i området, säger Michael McCarthy.

Anmälningar för stölder på rekordlåg nivå

Det kan finnas många olika förklaringar till varför anmälningarna ökar under vissa perioder men den senaste tiden är det den kraftiga ökningen av anmälda bostadsinbrott som sticker ut i Södertälje. För bilstölder, fickstölder, stölder i butiker och rån låg antalen anmälningar på rekordlåg nivå 2017 jämfört med de senaste sju åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet