Kraftverk byggs om i ovädrens spår

Uppdaterad
Publicerad

I veckan kom beskedet att Statkraft bygger om Skallböle kraftverk i Ljungan för 90 miljoner kronor för att klara klimatförändringarna. Det är det senaste exemplet på hur länet anpassas för att klara ett allt extremare klimat.

Enligt de prognoser som länsstyrelsen och kommunerna använder sig av kommer nederbörden att öka med 20 till 30 procent fram till nästa sekelskifte. Vintertid rör det det sig om en ökning med upp till 60 procent.

Vid översvämningarna år 2000 och 2001 visade det sig att kraftverksregleringar orsakade problem såväl uppströms som nedströms flera kraftverk. Sedan dess har flera kraftverk i länet byggts om för att klara extremare väder.

Val 2018 – #dinröst

Ska bli säkrare nedströms

Det senaste beskedet kom från Statkraft i veckan som beslutat bygga om Skallböle kraftverk i Ljungan för mellan 80 och 90 miljoner.

För pengarna lovar Statkraft att det ska bli säkrare att bo nedströms kraftverket som ligger nära Matfors väster om Sundsvall.

* Kraftverksdammen förstärks.

* Dammluckorna byggs om så att kapaciteten att släppa igenom vatten höjs.

Statkraft uppger också att övervakningssystemet ska ses över så att företaget snabbare ska upptäcka fel och brister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet