Kritiker: ”Föräldrar får vabba för att passa suicida barn”

Uppdaterad
Publicerad

De långa väntetiderna inom barn- och ungdomspsykiatrin får allvarliga konsekvenser för enskilda. Det menar man på den ideella föreningen UBUNTU dit förtvivlade föräldrar hör av sig för att få stöd och hjälp.

– Föräldrarna som vänder sig till oss är helt förtvivlade. Många av dom vabbar t ex var och varannan dag för att de inte vågar lämna sina barn. Då kan det vara barn som har en djup depression och är suicida. Att då som förälder bli lämnad i det är ju fruktansvärt frustrerande, säger Linn Törnlund som arbetar åt föreningen i Sundsvall.

Hela familjer drabbas

Linn Törnlund har själv mått psykiskt dåligt och tvingats söka vård akut och känner igen den förtvivlan som både patient och anhöriga upplever.

Val 2018 – #dinröst

– Det är hela familjer som drabbas. Man blir osynliggjord. Det är många steg innan man söker sig till psykiatrin och det som händer när vården inte ser och hör är att det ökar känslan av att man inte är viktig.

Har inte tid att vänta

Men verksamhetschefen inom barn- och ungdomspsykiatrin, Lena Berglund Friberg,  hävdar att de med störst behov får hjälp inom utsatt tid. ”Vi klarar väntetiderna för de allra mest prioriterade grupperna”, säger hon. Men på UBUNTU har man en annan bild.

– Den bild vi har är att det blir ett glapp. Om hjälpen kommer så tar den väldigt lång tid. Personer som är svårt sjuka i psykisk ohälsa har inte tid att vänta men de har inte heller kapitalet att bråka och skrika om att de inte kan vänta, menar Linn Törnlund.

”Hålla handen”

Hon berättar att föreningens roll är att vara ett stöd i väntan på professionell hjälp. Men att de aldrig kan ersätta den uppgift vården har.  Långt ifrån alla som behöver hjälp av BUP har en anhörig att hålla i handen.

– Istället ökar trycket på oss som varken har kunskap, eller ekonomi att bemöta det. Man lägger ju inte över ansvaret på anhöriga och ideella när det gäller andra sjukdomar.

Mer om föreningen UBUNTU hittar du på deras Facebooksida.

UBUNTU

UBUNTU är en förening dit man kan vända sig för råd och stöd om man själv lider av psykisk ohälsa, om man känner någon som är drabbad eller bara är intresserad. Föreningen är till för dem mellan 13 och 30 år.

Ordet ubuntu är zulu och kan fritt översättas som medmänsklighet. Det är en traditionell etik och praktik i södra Afrika som präglas av solidaritet och empati och som väcker intresse världen över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet