Foto: SVT

Kritiserad KD-topp i Vilhelmina lämnar partiet

Uppdaterad
Publicerad

Göran Jonzon (KD), andranamn till fullmäktige i Vilhelmina, lämnar Kristdemokraterna. Det skriver han i ett inlägg på Facebook.

De senaste dagarna har det stormat kring Vilhelminapolitikern Göran Jonzon (KD), sedan han skrivit en rad kontroversiella uttalanden på sociala medier, där han bland annat uppmanar till våld mot islamister.

På måndagskvällen meddelade Jonzon via ett inlägg på Facebook att han lämnar partiet.

Val 2018 – #dinröst

”Jag har ägnat dagen åt att fundera igenom mitt engagemang för KD och har kommit fram till beslutet att eftersom jag under en längre tid upplevt att mitt sätt att kommunicera skiljer sig så pass mycket att det uppstår inre spänningar på högre nivåer i partiet, så tar jag nu det oåterkalleliga beslutet att säga upp mitt medlemskap i KD”, skriver han i på Facebook.

Han avslutar inlägget med texten: ”Detta är vad jag har att meddela idag. Ta det bara kallt!”

Ordförande beklagar beslutet

Ronny Thellbro, ordförande i KD:s lokalavdelning i Vilhelmina, beklagar Göran Jonzons beslut att lämna partiet.

– Jag har svårt att förlika mig med att det gått på detta viset, säger han.

Thellbro hade gärna sett att Jonzon fortsatt eftersom han menar att han gjort ett bra jobb för partiet. Han är även rädd att detta kommer ta fokus från partiets arbete i Vilhelmina, som bland annat fokuserar vad KD beskriver som sviktande service och växande otrygghet.

”Uttalat sitt fulla stöd”

Enligt Thellbro har flera partimedlemmar hört av sig under dagen.

– Alla har uttalat sitt fulla stöd för Göran Jonzon, säger han.

Vad som kommer att hända i valet där Jonzon står som tvåa på kommunfullmäktigelistan kan Thellbro inte uttala sig om i nuläget.

SVT Nyheter Västerbotten har utan framgång sökt Göran Jonzon för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet