Foto: SVT

Kritisk mot valrörelsen – trots bästa valet i Munkfors

Publicerad

Munkfors är den kommun i landet där Socialdemokraterna gjorde sitt allra bästa val. Partiet har där ensam majoritet med hela 63,3 procent av rösterna, en ökning med 5,8 procentenheter jämfört med förra valet. Men kommunalrådet är ändå kritisk mot hur partiet skötte valrörelsen.

– Jag tror att vi får vara lite kritiska till mans, både när det gäller riksdag, regionalt och lokalt. Vi hade behövt få ner vår politik mer på lokal nivå och förklarat vad de satsningar vi gick till val på innebär. Vi hade också behövt presentera att landsbygden behöver en socialdemokratisk politik, säger Munkfors kommunalråd Mathias Lindqvist (S).

Socialdemokraterna i Munkfors lyckades extremt väl i valrörelsen på kommunal nivå. Men när det gäller rösterna till riksdagen så tappade partiet röster även i Munkfors. Minskningen var hela 5,9 procentenheter och andelen socialdemokratiska röster i riksdagsvalet stannade då på 52,2 procent.

Kommunalrådet Mathias Lindqvist (S) är kritisk mot hur partiet skötte valrörelsen. Foto: SVT

– Det stora valet, det vi gick till val på med den extra veckan, det kom ju när alla andra vallöften kom och från alla andra partier. Det var väldigt många från alla håll som kom då. För att kunna implementera det förslaget i valrörelsen borde det ha kommit tidigare. Vi skulle också ha lagt mer fokus på statlig närvaro, vilken strategi har vi för det, för det slåss vi väldigt mycket för i landsbygden liksom när det gäller den finansiella närvaron. Det finns ju en plan men den har vi inte riktigt lyckats föra fram, säger Mathias Lindqvist (S).

Utvärdering

Inom kort kommer Socialdemokraterna att tillsätta en valanalysgrupp som ska utvärdera partiets historiskt dåliga valresultat. Men Munkfors kommunalråd är alltså kritisk redan innan gruppen tillsatts och han vet vad han vill se mer av från partiets sida i kommande val.

– Jag hoppas att vi på ett tydligare vis möter väljaren, att man mer lokalt visar vad förslagen innebär för dem, att de här satsningarna ger fler händer i vården och fler händer i skolan, så här många tjänster skulle det innebära för Munkfors, Hammarö eller Säffle. Det behöver vi bli tydligare i.

Mathias Lindqvist (S) menar dock att oförmågan att konkretisera politiska förslag och göra dem mer lättbegripliga för vanligt folk inte bara gäller Socialdemokraterna utan alla politiska partier och politiker i allmänhet.

– Ja, jag tror att vi är dåliga på det. Just i den här valrörelsen var vi för dåliga på det. Allt handlar inte om det, bara, men vi behöver vara självkritiska där.

Inte bara i ditt parti, alltså?

– Nej, det gäller överlag men i synnerhet för oss i och med att vi profilerar oss som ett parti för välfärden och för allas lika värde. Det är det som är vår grundideologi och det var det som vi borde ha fått fram i valrörelsen. Men det fick vi inte, upplever jag, inte så bra som vi skulle kunna ha fått fram det, säger Mathias Lindqvist (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Värmland

Mer i ämnet