”Alla medicinska verksamheter gör prioriteringar – det gör vi med”, säger Margit Farkas verksamhetschef på BUP. Foto: TT

Kritisk personalbrist – en förklaring till BUP-köerna

Publicerad

Samtidigt som allt fler, och allt sjukare, barn söker sig till BUP i Västmanland har verksamheten stora svårigheter att rekrytera personal.

I början på 2018 väntar 89 barn på ett första besök hos BUP, 52 barn väntar på behandlingsinsatser och 343 barn väntar på en utredning gällande frågeställning om adhd. Samtidigt som barn väntar brottas verksamheten med personalbrist:

– Den största utmaningen är att bemanna vår verksamhet. Vår verksamhet brottas som många andra i Sverige med personalbrist och kompetensbrist. Det är ett bekymmer för färre medarbetare kan utföra färre jobb, säger Margit Farkas, verksamhetschef på BUP i Västmanland.

Val 2018 – #dinröst

Alla får hjälp, men det kan ta olika lång tid

Enligt ansvariga politiker och verksamhetschefen är de främsta orsakerna till de växande köerna svårigheten att rekrytera och behålla personal. Det tar också lång tid att lära upp personalen i verksamheten.

Behöver man vara orolig som förälder att ens barn inte får hjälp?

– Det är ingen skillnad mellan barnpsykiatrin och somatikern. Alla medicinska verksamheter gör prioriteringar – det gör vi med. Det som vi kan lova är att alla barn som har allvarliga problem får behandling så fort som möjligt. Jag tycker inte att man ska vara orolig men man kan ha realistiska förväntningar. Är behovet inte så stort, så kommer det ta tid, säger Margit Farkas.

Jobba med ny teknik

Nu tittar verksamheten på hur man skulle kunna arbeta på ett nytt sätt, med nya behandlingsformer och med hjälp av ny teknik.

– Jag tror att vi heller inte når vissa ungdomar för de är inte beredda att komma hit. Många ungdomar känner sig mer bekväma med att sitta vid en dator och ha en konversation via Skype. Vi måste möta ungdomarna var de är, säger Margit Farkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet