Foto: SVT

Kronan presterar bättre än förväntat

Uppdaterad
Publicerad

Skolan Kronan i Trollhättan presterar bäst i hela Västra Götaland – det visar Skolverkets siffror som jämfört skolors resultat utifrån sina förutsättningar.

Det går bättre än förväntat för eleverna på Kronan i Trollhättan. Enligt Skolverkets analysverktyg SALSA presterar skolans elever näst bäst i landet.

– Det handlar om att vi försöker hitta vägar för våra elever att visa sina förmågor, oavsett om de bott i Sverige i ett år eller hela sina liv, säger Kronans rektor Djeno Mahic.

Val 2018 – #dinröst

I mätningen ser Skolverket till slutbetyget i årskurs nio, men tar också hänsyn till bakgrundsfaktorer som föräldrars utbildningsnivå, andelen nyanlända elever och fördelningen pojkar/flickor i skolorna. Därefter har en prognos ställts över hur bra det förväntas gå för skolan.

Kronan i Trollhättan får bäst meritvärde av samtliga kommunala skolor i hela landet, och nästan dubbelt så högt värde som näst bästa skola i Västra Götaland.

Kollegialt samtal

Kronans rektor Djeno Mahic säger att arbetet har pågått i fem, sex år. De positiva resultaten har kommit successivt, medan andra insatser som att inkludera de nyanlända eleverna direkt i undervisningen, gav goda resultat omgående.

Den största anledningen till den positiva utvecklingen tror Djeno Mahic beror på det kollegiala samtalet som utvecklats på Kronan, något som lärarna håller med om.

– Det är när vi lägger ihop våra styrkor som vi arbetar bäst. Något jag ser tydligt hos mig, kanske inte syns i andra ämnen. Det handlar om att kartlägga elevens kunskap, och det gör vi bäst tillsammans, säger Pernilla Hell som är svenska och SO-lärare.

Behörighet

Trots landets näst högsta SALSA-värde hade endast 29% av Kronans elever gymnasiebehörighet. En siffra man ständigt jobbar med att förbättra.

– Behörigheten blir lidande på grund av att eleverna inte klarar av det svenska språket, som är ett behörighetskrav. Det svenska språket bedöms på svenska. NO-ämnen, till exempel, behöver inte bedömas i det svenska språket. Där handlar det om att eleverna ska kunna visa sina förmågor på sitt modersmål med hjälp av studiehandledning och med svenska begrepp. Därför får många godkänt i flera ämnen, men får svårt med gymnasiebehörigheten, säger Djeno Mahic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet