Foto: TT

”Lägg ner arbetsförmedlingen”

Uppdaterad
Publicerad

Den borgerliga alliansen vill privatisera Arbetsförmedlingen medan regeringen varnar för privata lycksökare som tjänar pengar på arbetslösa.

Arbetsförmedlingens framtid har blivit en ideologisk batalj inför valet. Medan den borgerliga alliansen vill lägga ned Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form vill regeringen se över arbetsförmedlingens uppdrag.

– Det är rimligare att se över kraven på Arbetsförmedlingen innan vi börjar diskutera en nedläggning, säger riksdagsledamoten Jasenko Omanovic (S), Härnösand.

Privat arbetsförmedling

Han sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott tillsammans med Eva Lohman, moderat riksdagsledamot från Sundsvall, som däremot vill se en genomgripande reformering av arbetsmarknadspolitikens främsta instrument. Hon går till val på en nedläggning av Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form. Matchningsuppdraget – att hitta lediga jobb till arbetslösa – vill hon privatisera. 

Olika privata aktörer ska bjudas in och få betalt efter prestation. Ju längre från arbetsmarknaden en arbetslös befinner sig desto högre ersättning.

Dåligt resultat i länet

Det som blir kvar av dagens Arbetsförmedling är en slimmad myndighet som ska koncentrera sig på att profilera arbetssökande och kontrollera att de privata aktörerna sköter sig.

– Idag kan vi se hur Arbetsförmedlingen misslyckas med matchningsuppdraget. I Västernorrland är arbetslösheten bland inrikes födda 4-5 procent medan det bland utrikes födda är 20-25 procent. Det är inte särskilt effektivt och här tror jag att privata aktörer kan nå bättre resultat, säger Lohman.

”Ändrat uppdrag istället”

Jasenko Omanovic (S) är kritisk till förslaget men ger henne delvis rätt:

– Jo, arbetsförmedlingen har inte lyckats fullt ut, men det är inte deras vara eller inte vara vi ska fokusera på utan hur vi effektiviserar den verksamhet som redan finns, säger Omanovic.

Idag har arbetsförmedlingen flera uppdrag som förutom matchning rör nyanlända och arbetslivsinriktad rehabilitering av funktionshindrade.

Ideologiskt laddad

Jasenko Omanovic betonar att frågan om arbetsförmedlingens framtid är ideologiskt laddad. Medan regeringen vill se över arbetsförmedlingens olika uppdrag vill alliansen lägga ner.

– Konsekvensen är en massa privata aktörer som dyker upp varav några säkert är seriösa och duktiga medan andra är ute och fiskar efter pengar som vi sett tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet