Foto: SVT
Val 2018

Lägre förtroende för SD lokalt än i riksdagsvalet

Publicerad

Sverigedemokraterna gick starkt framåt i såväl riksdagsval som till kommunfullmäktige runt om i länet. Partiet ökar i samtliga kommuner, förutom Habo. Största ökningen var det i Mullsjö där man fick 15,1 procent av rösterna, en ökning med 8,2 procentenheter och tre mandat.

– Det är jättebra. Vi försöker bredda oss och få lite mer överallt. I Tranås fick vi två nya mandat och i Nässjö fick vi över 20 procent av rösterna, säger Björn Forsell, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Jönköpings län.

Undantaget är Habo, där avhoppade sverigedemokraten Morgan Malmborg istället tog ett mandat för sitt nya parti Habodemokraterna. Men totalt tar Sverigedemokraterna 18 nya mandat i kommunfullmäktige runt om i länet enligt det preliminära valnattsresultatet.

Var fjärde röst på SD

Men förtroendet för Sverigedemokraterna lokalt är i vissa kommuner betydligt lägre än för Sverigedemokraterna på riksplanet. I Sävsjö röstade mer än var fjärde väljare på SD i riksdagsvalet, medan de lokala företrädarna fick strax över 15 procent i fullmäktige.

Även i Vetlanda är det lokala förtroendet lägre. Här röstade 22,2 procent på SD i riksdagsvalet och 11,5 procent i kommunvalet.

– Det beror ju på vad man har för folk, om de känns igen men visst är det så att Jimmie Åkesson är en stark person och drar mycket. Det här får vi titta på inför kommande val säger Björn Forsell.

”Ingen har ramlat utanför ramen ännu”

Inför valet var några kommuners listor inte så välfyllda med namn. Men Björn Forsell är inte orolig för att man inte ska kunna tillsätta platserna.

– Vi hade lite öppna listor. Aneby hade tre namn på sin lista och nu var det tolv. Det känns som om vi ska klara ut det här.

Är det bra ledamöter?

Ja, det tycker jag. Det är i alla fall ingen som har ramlat utanför ramen än, men det vet man ju aldrig. Det kan man ju själv göra när som helst.

Efter valet 2014 står 80 SD-stolar tomma i landet fullmäktigeförsamlingar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet