Laholmspolitikerna: Ingen gratis busstrafik Foto: SVT

Laholmspolitikerna: Ingen gratis busstrafik

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om gratis busstrafik, främst för pensionärer, är en het valfråga i Laholms kommun. I ett pressmeddelande går nu de styrande partierna ut med att de inte vill erbjuda gratis bussturer.

I pressmeddelandet säger den styrande femklövern i ett gemensamt uttalande att gratis busstrafik inte är aktuellt. Istället vill de se en bra kollektivtrafik som möter invånarnas behov för arbets- och studiependling.

Centerpartiet har i sitt valprogram gått ut med att de vill se gratis buss för unga och äldre vid vissa tider. Liberalerna hade ett förslag om att låta seniorer över 70 år få åka gratis. Enligt Margareta Jonsson (L) så ändrade sig Liberalerna efter att kommunstyrelsens ordförande, Elisabet Babic (M) haft ett möte med det kommunala pensionärsrådet i Laholm.

Val 2018 – #dinröst

– De frågade efter tätare bussturer på dagarna och turer på ställen där det inte finns. Så vi beslutade i ett gemensamt uttalande att det här var en bättre väg att gå, säger Margareta Jonsson, gruppledare för Liberalerna.

De vill ha gratis busstrafik

Två partier som vill ha gratis kollektivtrafik för äldre är Laholmspartiet och Trygghetspartiet Laholm. Laholmspartiet skriver i sitt valprogram att pensionärer och förtidspensionärer under lågtrafikstid ska få åka gratis med bussar inom kommunens gränser. Trygghetspartiet Laholm har som valfråga att erbjuda gratis kollektivtrafik för alla som fyllt 70 år.

– Det är en jätteviktig fråga. Vi vill att äldre ska få röra på sig och kommunikationerna måste bli bättre. Kransområdena måste leva och vi måste hjälpa till så att invånarna kan vara kvar. Om Halmstad och Varberg kan ha seniorkort så borde även vi kunna fixa det, säger Inger Reinfeldt från Trygghetspartiet.

Varberg och Halmstad erbjuder gratis busstrafik

I Hallands län har både Varbergs kommun och Halmstads kommun ett seniorkort. I Varberg kan alla som är 75 år och äldre som är folkbokförda inom kommunen resa gratis mellan 10.00 till 14.00 på helgfria vardagar. I Halmstad ligger gränsen på 70 år och gratis bussturer går mellan 09.00 till 15.00 på vardagar och hela dagarna under helger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet