Landstingsrådet Ahl kan petas från SD-listan

Publicerad

Sverigedemokraternas landstingsråd Anders Ahl kan komma att petas som partiets förstanamn inför regionvalet.

Ahl finns inte med på den valsedel som Sverigedemokraternas distriktsledning lägger fram för partiets valkonferens i helgen som ska spika listan till höstens regionval.

– Hur vi resonerat behåller vi tills vidare internt. Men man kan säga att det alltid finns orsaker till allt, säger partiets distriktordförande Runar Filper.

Val 2018 – #dinröst

Istället toppar Ljubica Jasic Modin, Karlstad, distriktsledningens förslag till lista.

– Hon är en stark gestalt, en invandrarkvinna som driver bra SD-politik, säger Runar Filper.

Interna stridigheter?

På det förslag som valberedningen väntas lägga fram för valkonferensen finns Anders Ahls namn inte med alls.

Enligt SVT:s källor är det strid inom Sverigedemokraterna i Värmland och det finns företrädare som arbetar på att ta fram en alternativ lista med Anders Ahl som toppnamn.

Om distriktsledningens förslag till lista fastställs innebär det att Anders Ahl inte heller kan kryssas in som förstanamn i regionvalet.

Runar Filper säger att det inte pågår någon intern strid som han känner till.

– Jag tror inte att vi har mer stridigheter här än vad andra partier har. Men jag kan ju förstå att när det blir förändringar så innebär det ibland besvikelser.

Ahl: ”Obehagligt och ledsamt”

Anders Ahl säger att han är förvånad över att han riskerar att petas från förstaplatsen på listan.

– Det var obehagligt och ledsamt. Jag har inte fått några indikationer på detta. Beskedet i höstas var att jag skulle fortsätta att satsa på jobbet i landstinget. Runar Filper har sagt till mig att jag är ett av de bästa landstingsråden partiet har.

Har du fått någon förklaring från ledningen?

– Ingen alls. Men jag har fått många reaktioner, både från partikamrater och företrädare för andra partier. Det pågår ett upprop på Facebook för att få folk att rösta på den alternativa listan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet