Val 2018

Läraren Jehan får inget jobb – trots rätt utbildning och lång erfarenhet

Publicerad

Hon har rätt utbildning, lång erfarenhet och vill inget annat än att få börja jobba. Branschen skriker efter personal. Ändå går Jehan Alkhedr arbetslös.

Jehan Alkhedr och hennes familj flydde från Syrien till Sverige. Precis som andra flyktingar fick de börja om på noll.

Femton års erfarenhet

För barnen har det gått relativt enkelt. De lärde sig snabbt språket och har integrerat sig bra i Eskilstuna där familjen bor, men för Jehan och hennes man har det varit svårare.

I Syrien jobbade Jehan som lärare. Med femton års yrkeserfarenhet och en universitetsutbildning borde det vara lätt att få jobb i ett land i så stort behov av lärare, tänker hon.

”Vi måste arbeta för att integrera”

Efter år av studier pratar Jehan fungerande svenska, hon har läst kompletterande kurser och fått sin lärarexamen validerad och har nu lärarlegitimation. Ändå händer inget.

– Det behövs lärare och det är ju jag. Jag vill jobba. Det är inte bra att bara studera, vi måste arbeta för att integrera oss.

Har du själv ansträngt dig för att söka jobb?

– Ja, jag har sökt på internet, hos Arbetsförmedlingen och kommunen. Och så har jag sökt upp skolchefer direkt och frågat, men de sa att jag fick vänta tills ett jobb annonserades ut. I Sverige behöver man kanske kontakter, och det har ju inte jag.

Stor brist i flera ämnen

Jehan säger att hon gärna skulle undervisa i matematik eller arabiska som modermål, två ämnen där hon har behörighet och där det inte spelar lika stor roll att hennes svenska inte är perfekt. SVT:s kartläggning av Sörmlands skolor visar att behovet är stort av båda ämnen i samtliga kommuner.

– Jag kan ju börja som lärarassistent eller något sådant, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet